Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

WOZ- Portaal Paternalistisch?

Wijdemeren, 14 april 2005. Het WOZ-portaal van de gemeente blijkt in de praktijk een beetje vrouwonvriendelijk te zijn. Soms mogen alleen mannen erin kijken. Soms ook niet....

Een inwoonster van Wijdemeren bezit samen met haar partner een huis. Het huis is voor 50% van hem en voor 50% van haar. Toen de WOZ-taxatie voor hun beider huis op de deurmat plofte wilde zij in het WOZ-portaal kijken hoe de taxatie van hun huis tot stand was gekomen, want zij "doet" de financiën. Zij kreeg echter van het WOZ-portaal geen toegang tot haar taxatierapport. Dus stuurde zij een email naar de gemeente met de vraag of zij toegang tot haar gegevens kon krijgen. Het antwoord was verrassend.

De behandelend ambtenaar van de gemeente schreef in zijn antwoord dat het WOZ-portaal maar één eigenaar mag bevatten. In een geval als dit kiest de gemeente voor de man. Alleen hij kan met zijn sofinummer de gegevens raadplegen, ondanks dat het huis voor de helft van zijn partner is. De vrouw komt voor een dichte WOZ-Portaaldeur.

Ultieme Test

Toen uw redacteur dit verhaal hoorde deed hij onmiddellijk een test. Hij logde in op het WOZ-portaal met het sofinummer van zijn echtgenote. Probleemloos kwam het taxatierapport van zijn huis in volle glorie over het scherm rollen. Daarop werd de ultieme test uitgevoerd. Hij logde uit en logde opnieuw in met het sofinummer van hemzelf. Omdat er volgens de gemeente maar één eigenaar kan zijn, zou hem de toegang ontzegd moeten worden, dacht hij. Niet dus. Verassing! Ook met zijn eigen sofinummer kreeg hij alle gewenste gegevens op zijn scherm. Waarom hij wel?

Mogelijke verklaring

Uit het mailtje van de gemeente kan gelezen worden dat er één eigenaar en één gebruiker in het WOZ-portaal vastgesteld kan worden. Als uw redacteur gebruiker en zijn vrouw eigenaar is, of omgekeerd, dan kunnen zij beide in het systeem. Dan rest echter de vraag waarom de gemeente de inwoonster niet wees op de mogelijkheid om tenminste als gebruiker van het door haar bewoonde huis aangemerkt te worden. En haar op die manier gewoon toegang te geven tot haar eigen gegevens.

Hieronder het geanonimiseerde antwoord van de gemeente:

Geachte mevrouw,

In uw e-mailbericht van 10 april vraagt u om u toegang te geven tot het WOZ-portaal om de gegevens van uw woning te kunnen inzien.

De wettelijke regels voor de WOZ schrijven voor, dat er voor ieder object één eigenaar en één gebruiker wordt aangewezen. In het geval dat er meerdere eigenaren of gebruikers zijn, wijst de gemeente een van hen aan. In dit geval uw partner.

De software, ook die voor het WOZ-portaal, is gemaakt om aan deze regels te voldoen, niet minder, maar ook niet meer. Daarom is het niet mogelijk om zowel uw partner als uzelf toegang tot het WOZ-portaal te geven met de eigen persoonsgegevens. Ik kan dan ook niet aan uw verzoek voldoen.

Met vriendelijke groet,

"naam ambtenaar"
senior medewerker belastingen
tel. (035) 655 XX XX

Niet iedereen heeft WOZ-taxatie al

Dan nog even dit. Er staat weliswaar in het Wijdemeren Journaal dat u afgelopen week de WOZ-taxatie in huis heeft gekregen. Het blijkt echter dat de WOZ-taxatie nog niet bij iedereen is afgeleverd. Daar waar de gemeente twijfelt over de juistheid van de taxatie heeft zij de taxatierapporten nog niet verzonden om zelf een nader onderzoek in te kunnen stellen. Als u dus, na het lezen van de tekst in Wijdemeren Informeren van vandaag, denkt dat ze u vergeten zijn, juich niet te vroeg. Hij komt er vast nog aan.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktWindstil15º Naar volgende bericht