Rik Jungmann

Rik Jungmann

Radio Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Wethouder Torsing spreekt

Wijdemeren, 10 april 2005. Vandaag werd ex-wethouder Gerard Torsing ge´nterviewd door Bob Paulich en Liesbeth Ehrens voor het programma WM Actueel over de grond aan de Zuidsingel.


Gerard Torsing tijdens zijn wethouder-
schap, hier bij de Sinterklaasintocht
van 25 november 1989.

Torsing sprak via de telefoon vanuit zijn huis in Malaga. Hij opende het interview met de mededeling dat de geheimhouding nu was opgeheven en dat hij daarom nu vrijuit kon spreken. In 1982 zou hij met Neef sr. een overeenkomst hebben afgesloten die hem het recht van eerste koop gaf op de grond van Neef aan de Zuidsingel in Kortenhoef. Toch hebben Neef sr. en Wim Neef (de huidige wethouder), beiden werden door Torsing expliciet genoemd, volgens hem de grond direct aan de gemeente verkocht in strijd met de eerder gemaakte afspraak, aldus Torsing.

Torsing verklaarde dat hij er pas recent was achter gekomen dat de grond van Neef aan de gemeente was verkocht. Hij kwam daar achter toen zijn schoonzoon en dochter problemen ondervonden bij de overdracht van de grond onder het door hen gekochte huis en hij heeft regelmatig in het kadaster gekeken of er grond verkocht was. Torsing verklaarde dat hij de hand heeft gelegd op een contract tussen de gemeente 's-Graveland en Neef senior over de verkoop van de grond. Uit dat contract citeerde hij een artikel waarin de gemeente 's-Graveland Neef sr. vrijwaart tegen aanspraken die Torsing of anderen zouden kunnen maken.

Waarom doet u dit?


Liesbeth Ehrens en Bob Paulich van Wijdemeren
Actueel met Gerard Torsing in Malaga aan de lijn.

"Waarom doet u dit alles?" : was de vraag van de interviewers. "Ik wil mijn recht halen." : was het antwoord. "Ik heb contact gezocht met oud-burgemeester Kozijn, maar die wilde niets zeggen. Ga maar naar de nieuwe burgermeester van Wijdemeren, Don Bijl. Dat heb ik toen gedaan. Bijl zou het intern uitzoeken."

"U heeft dus een goede zaak voor de rechter?" was de vraag van Bob Paulich. "Ik wil eerherstel. In 1994 ben ik gearresteerd vanwege malversaties als wethouder. Ik weet niet waarom. Ik zat drie dagen vast, maar ze hebben niets gevonden." Ook refereerde Torsing later in het aan het onderzoek naar belangenverstrengeling dat de raad van 's-Graveland in 1992/1993 tegen hem liet instellen. Ook uit dat onderzoek kwamen geen harde bewijzen tegen hem.

Torsing bevestigde dat hij beslag heeft laten leggen op de grond van Neef. "Ik had de ontwikkeling. Ik had kunnen bouwen, daar waren afspraken over gemaakt. Mijn schade loopt in de tonnen of een miljoen of meer."

"Ik wilde dit niet naar buiten brengen. Als ze naar me toe waren gekomen en we er over gepraat hadden, dan waren we eruit gekomen."

Op de vraag welke gerechtelijke procedures er nu lopen antwoordde Torsing dat er een officieel getuigenverhoor komt en dat er een kort geding loopt naast een bodemprocedure.


Deze hele kwestie gaat zeer lang terug en weerspiegelt ook zeer oude conflicten, en tegenstellingen.

In mei 2001 meldde Torsing zich aan als lid van Dorpsbelangen Loosdrecht.

Dorpsbelangen Wijdemeren legt een dossier op hun website aan over deze kwestie ontdekten wij gisteren met Google.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktMatige wind12║ Naar volgende bericht