Rik Jungmann

Brandweer Loosdrecht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Brandweerwedstrijd Loosdrecht

Loosdrecht, 5 april 2005. Zaterdag organiseert de brandweer Loosdrecht brandweerwedstrijden voor 22 korpsen uit de omgeving. De Loosdrechtse brandweer bestaat 80 jaar.

Ingezonden Bericht

Brandweerwedstrijden op 9 april 2005

Om de brandweervaardigheden op peil te houden neemt het Loosdrechtse brandweerkorps ruim 45 jaar deel aan brandweerwedstrijden in diverse wedstrijdklassen.

Natuurlijk neemt het korps ook periodiek de organisatie van brandweerwedstrijden ter hand. Mede gelet op het feit dat het korps Loosdrecht dit jaar 80 jaar bestaat zullen er op zaterdag 9 april twee wedstrijden worden georganiseerd. Verdeeld over de 2 wedstrijdklasse zullen 22 brandweerkorpsen uit de directe omgeving deze dag te gast zijn in Loosdrecht en zich van hun beste kant laten zien in één van de beide wedstrijden. Gelet op het competitie karakter van de wedstrijd worden de adressen van de twee locaties waar de wedstrijden plaats vinden geheim gehouden. De wedstrijden worden vanuit de brandweerkazerne in Loosdrecht aangestuurd en uiteraard kunt u op die zaterdag aldaar te weten komen waar de wedstrijdlocaties zich bevinden.

De kazerne is dan ook te bereiken op het telefoonnummer 035-5823627.


Tachtig jaar brandweer Loosdrecht

Deze maand is het precies 80 jaar geleden dat naast de reeds jaren bestaande plichtbrandweer, de vrijwillige brandweer van Loosdrecht werd opgericht.

De plichtbrandweer bediende de vier handbrandspuiten die op verschillende locaties in het dorp waren opgesteld.
In de twintiger jaren van de vorige eeuw gingen ook de kleinere gemeenten over tot modernisatie van het brandweermateriaal. Zo ook in Loosdrecht besloot het toenmalige gemeentebestuur in 1924 over te gaan tot de aanschaf van een motorbrandspuit. Met de komst van deze door een paard getrokken motorspuit, moest ook een select gezelschap aangewezen worden voor de bediening van deze spuit. Dit resulteerde in april 1925 tot de oprichting van de vrijwillige brandweer van Loosdrecht. De motorbrandspuit stond gestald naast het gemeentehuis. De vrijwillige brandweer bestond uit mannen die in de directe omgeving van het gemeentehuis woonden. Aangezien in geval van brand eerst het paard van brandweercommandant Veldhuizen voor de motorspuit ingespannen moest worden, en hiermee veel tijd verloren ging, werd in december 1925 de motorspuit ingeruild voor een automobielbrandspuit. Met de komst van de automobielbrandspuit kon men de hele gemeente bestrijken.

Alarmering

Zowel de plicht- als de vrijwillige brandweer werd in de beginperiode gealarmeerd door het luiden van de kerkklok. Pas in 1929 werd er een sirene geplaatst. Gezien de uitgestrektheid van de gemeente hield men tot in de begin jaren vijftig de plichtbrandweer in stand. Wel was het zo geregeld dat als de vrijwillige brandweer met de automobielbrandspuit op het brandadres arriveerde, de commandant de leiding van de brandbestrijding op zich moest nemen.

Moeilijke periode

In 1939 werd een nieuwe autospuit aangeschaft. Van deze autospuit heeft men maar weinig profijd gehad. In ieder geval is deze spuit ingezet bij de een brand welke in oktober 1942 het badhuis aan het Loenerveen in de as legden. Tijdens de tweede wereldoorlog werd niet alleen de oude nog aanwezige autospuit, maar ook de nieuwe autospuit door de Duitse bezetters gevorderd. Het zou tot 1954 duren eer de brandweer de beschikking kreeg over een nieuwe autospuit.

Opleiding en oefening

In de zestiger jaren werd er begonnen met het theoretich en praktisch opleiden van brandweerpersoneel. Thans is het brandweeronderwijs niet meer weg te denken. Ook word er één keer in de week geoefend. Buiten de daadwerkelijke brand bestrijding en hulp verlening om, is de gemiddelde vrijwillige brandweerman of vrouw één tot twee avonden in de week met het brandweervak bezig.

Drukke post

Na de gemeentelijke herindeling is de brandweer van Loosdrecht, tezamen met de brandweerkorpsen van ’s-Graveland en Nederhorst den Berg deel gaan uitmaken van de brandweer gemeente Wijdemeren. In totaal zijn er 80 brandweermensen actief binnen de gemeente Wijdemeren. Daarvan zijn er 5 in beroepsdienst waaronder de commandant. Elke brandweerpost bestaat uit 25 vrijwilligers. Brandweermannen en vrouwen die 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar direkt oproepbaar zijn.
Thans verzorgt de brandweer “post” Loosdrecht, welke bestaat uit 25 vrijwilligers waaronder 5 vrouwen, de repressieve brandweerzorg in het Loosdrechtse gebiedsdeel. Gemiddeld worden er 150 diensten per jaar verricht.

Brandweerwedstrijden op 9 april 2005

Om de brandweervaardigheden op pijl te houden neemt het Loosdrechtse brandweerkorps ruim 45 jaar deel aan brandweerwedstrijden in diverse wedstrijdklassen. Natuurlijk neemt het korps ook periodiek de organisatie van brandweerwedstrijden ter hand. Mede gelet op het feit dat het korps Loosdrecht dit jaar 80 jaar bestaat zullen er op zaterdag 9 april twee wedstrijden worden georganiseerd. Verdeeld over de 2 wedstrijdklasse zullen 22 brandweerkorpsen uit de directe omgeving deze dag te gast zijn in Loosdrecht en zich van hun beste kant laten zien in één van de beide wedstrijden. Gelet op het competitie karakter van de wedstrijd worden de adressen van de twee locaties waar de wedstrijden plaats vinden geheim gehouden. De wedstrijden worden vanuit de brandweerkazerne in Loosdrecht aangestuurd en uiteraard kunt u op die zaterdag aldaar te weten komen waar de wedstrijdlocaties zich bevinden.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktWindstil15º Naar volgende bericht