... ...

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

VVD: Foutje in regie

Wijdemeren, 17 januari 2004. De VVD fractie stuurde afgelopen donderdag, vlak voor de commissievergadering, een scherpe verklaring naar de pers over de uitspraken van burgemeester Don Bijl. Omdat de toelichting van Don Bijl in de commissie voor de nodige afkoeling had gezorgd, besloot de fractie, na afloop van het debat over de uitspraken van Don Bijl, de verklaring gezwind in te trekken. Er werd weer een mail gestuurd om in te trekken.

De Gooi- en Eemlander, bij monde van Ed Brouwer, schrijft vandaag een groot artikel op basis van het eerste persbericht van de VVD. (Met daarbij de mededeling dat de VVD het persbericht ook weer schielijk had ingetrokken.)

De grote kop boven het stuk luidt: "VVD dreigt Don Bijl met gele kaart". De ondertitel luidt "Wijdemeerse liberalen storen zich ernstig aan uitspraken burgemeester". In het persbericht hekelt de VVD de uitspraken van de burgemeester en stelt de fractie vast een rode kaart in het vooruitzicht bij de verlenging van de ambtstermijn van Bijl in 2008 als hij vasthoudt aan de uitspraken die hij in de Gooi van 8 januari deed.

Ook bij ons kwamen de twee mailtjes binnen. Eerst het persbericht, vervolgens de intrekking. Wij troffen deze aan na thuiskomst van de commissievergadering in onze mailbox. Omdat wij bij de commissievergadering aanwezig waren en hadden geconstateerd dat de kou uit de lucht was, vonden wij het persbericht niet meer relevant. Wij besloten dus gehoor te geven aan de intrekking van het bericht. De Gooi- en Eemlander was niet aanwezig bij de commissievergadering en had uitsluitend de beschikking over het persbericht. Dat zal de verklaring zijn dat de Gooi de inhoud toch gepubliceerd heeft, ondanks de latere intrekking. Er stond wel heel duidelijk in het persbericht wat de VVD vr de commissievergadering van de zaak vond.

Van de redactie

Deze zaak is ontstaan door de wijze waarop de VVD fractie heeft gecommuniceerd. Eerst werd aan ons gemeld dat de VVD fractie alleen op de uitspraken van Don Bijl zou reageren waar dat hoort. "In de raadszaal". Dat is een respectabel standpunt.

Het is dan niet zo handig om toch, direct voorafgaand aan het debat in de commissie, maar al vast een persbericht te sturen, waarin wordt uitgegaan van een bepaald verloop van dat debat. Ernst Kasteleijn verstuurde het bericht met embargo tot 21.00 uur, terwijl Els van Hall zat te debatteren. Ongetwijfeld hadden zij dat zo afgesproken. Maar..., je weet nooit hoe dingen lopen. Ook nu niet. Het risico dat je loopt is dat de dingen anders blijken te zijn, of anders blijken te liggen dan je vooraf had gedacht. Als dat het geval is, kun je maar n ding doen. Je persbericht intrekken en een schietgebedje doen dat geen krant er een woord aan vuil maakt. De regie ben je op dat moment echter kwijt. Dat blijkt maar weer.

Er waren twee momenten waarop de VVD wel met een persbericht had kunnen komen. Vr de commissie, zoals DBW en D66, waarmee het bericht onderdeel van het debat was geweest. Of na het debat in de commissie. (Of helemaal niet.) Nu werd het tijdens het debat gepubliceerd en ging het mis. De inhoud klopte niet meer met het verloop in de raadszaal. Maar het bericht was al de wereld in.

Zou Nelleke Schenkkan (GL) nu wel iets merken van de diverse publicaties? In de commissie zei zij de hele zaak niet gevolgd te hebben. Toch concludeerde zij wel dat de kwestie helemaal de schuld van de ongeduldige, bozige, filterende journalist van de Gooi- en Eemlander was. Heel flauw.

Rik Jungmann


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht Ga naar het archief
Naar de home-page RegenMatige wind7 Naar volgende bericht