... ...

Rik Jungmann

J. Krijnen

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Paddenromantiek

's-Graveland, 19 februari 2004. De jaarlijkse paddentrek over de Oude Meentweg wordt eind februari weer verwacht. Reden om er een paddenscherm neer te zetten.

Het is een jaarlijks ritueel. Eind februari trekken honderden padden over de Oude Meentweg, op de grens van 's-Graveland en Hilversum, op zoek naar de ware Jacob of de ware Jacobina. De hele trek draait om voortplantingsdrift, al is het woordje drift hier mogelijk misplaatst. Het blijkt namelijk dat de padden er zeer ruim de tijd voor nemen om de juiste partner uit te zoeken.


Gevonden!!!!

Bij het wikken en wegen over de ideale echtgenoot blijven de diertjes nog wel eens midden op de weg zitten. Dat biedt als extra voordeel dat de verliefde stelletjes elkaar op het gladde asfalt beter kunnen zien dan in hoog gras. Als er echter tijdens deze wik- en weegperiode een automobiel langs komt, dan wordt het prille geluk wel zeer wreed verstoord.

Om dit onheil te voorkomen wordt de laatste jaren langs de weg een paddenscherm van 1800 meter lengte geplaatst. Op regelmatige afstanden van twintig meter worden emmers ingegraven waar de dieren pardoes in tuimelen als zij langs het scherm op zoek zijn naar de uitgang. 's Ochtends komt boswachter Richard Pijl van Natuurmonumenten of één van de vrijwilligers langs om de emmer aan de andere kant te legen. Vorig jaar waren dat 2253 padden, 527 salamanders en 127 kikkers.

In de Gooi- en Eemlander stond vandaag een grote foto van het plaatsen van het paddenscherm door medewerkers van Natuurmonumenten en het Goois Natuurreservaat. Uit het artikel bij de foto is niet op te maken of de padden uit 's-Graveland trekken om in Hilversum te gaan stappen, of dat zij juist door de paddenpoel van oud-wethouder Dick 't Hoen worden verleid om van Hilversum naar 's-Graveland te komen.

In Huizen zijn ze al verder met de ontwikkelingen. Daar werd het paddenscherm dit jaar verruild voor een faunatunnel. Als het aan het GNR ligt, dan komen die ook in de Oude Meentweg. Vorig jaar vroeg het GNR om afsluiting van de Oude Meentweg in verband met de paddentrek.

U kunt met de boswachter de paddentrek gaan bekijken. Aanmelden bij het GNR. Klik hier.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page ZonnigMatige wind-2º Naar volgende bericht