Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: J.Krijnen, H.J. van der Weijde, Rik Jungmann

Bron: Gooi- en Eemlander


Paddenscherm

's-Graveland, 25 februari 2003. Langs de Oude Meentweg, op de grens van Hilversum en 's-Graveland wordt een paddenscherm geplaatst om padden tijdens de trek te behoeden voor fatale ontmoetingen met auto's.


Padden bij de voorbereiding van de trek.
(Foto: J. Krijnen)

Op de voorpagina van het regiokatern van de Gooi staat een grote foto met een artikel van Marjolein Vos over het paddenscherm en de paddentrek. Ieder jaar treedt het verschijnsel op. De padden trekken 's nachts van het bos naar poelen aan de 's-Gravelandse kant van het Spanderswoud. In het verleden vielen daarbij veel slachtoffers onder de padden. Zij werden platgereden door passerende auto's. Het waren er soms 150 in één nacht.


Dick 't Hoen
(Foto: Rik Jungmann)

Drie jaar geleden bedachten Richard Pijl, boswachter van Natuurmonumenten, en Dick 't Hoen, aanwonende van de Oude Meentweg (en toen raadslid voor de VVD in 's-Graveland), een methode om de slachting tegen te gaan. Er werd toen voor het eerst over een lengte van circa 900 meter een scherm van nylon gaas gespannen dat de padden tegenhield. Bovendien werd om de tien/twintig meter een emmer ingegraven tegen het scherm aan. De padden, die langs het scherm lopen om een doorgang te zoeken, vallen in de emmers. Tot half mei zullen vrijwilligers iedere ochtend een gang langs de emmers maken en de opgevangen padden veilig over de weg zetten. Tot half april is de trek naar 's-Graveland en van half april tot half mei is de trek weer terug. Nadat de padden hun eitjes in de poelen hebben gelegd keren zij terug naar het Spanderswoud.


Kamsalamander.
(Foto: H.J. van der Weijde)

John Didderen, boswachter voor het Goois Natuurreservaat (GNR), die ook betrokken is bij de reddingsactie, vertelt dat het aantal padden toeneemt doordat er meer poelen worden aangelegd. Die poelen worden echter in eerste instantie aangelegd om de groei van de kamsalamander-populatie te bevorderen. De kamsalamander wordt met uitsterven bedreigd.

Een vergelijkbaar scherm wordt volgende week aangelegd langs de Naarderstraat in Huizen.


Reacties

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...