Rik Jungmann

WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Kroonjuwelen Koninginneweg

Kortenhoef, 16 december 2004. Ze staan er! De straatjuwelen die de snelheid van het verkeer op de Koninginneweg moeten afremmen.

Uw redacteur sloeg vandaag voor de Smidsbrug linksaf de Koninginneweg op. Op weg naar Ankeveen. Helaas zonder fototoestel.

Dat was even wennen. Bijna op het midden van de weg staat om de paar honderd meter een straatjuweel. Een paaltje met een grote betonnen voet, waar de fietsers aan de achterkant langs rijden en waardoor de auto's op de linkerweghelft gedwongen worden. Dat gaat prima (overigens ook met enige snelheid), tenzij er een tegenligger verschijnt. Dan moet er gewacht worden.

De Koninginneweg is een dynamisch geheel geworden. Een soort circusattractie. Op en neer hobbelend over de drempels, waarbij het onderstel van de auto luid protesteert en nu ook chicanerend van links naar rechts over de weg, waarbij het koetswerk van de automobiel ritmisch heen en weer zwaait.....


Een plaatje van de  Koninginneweg-kroonjuwelen.
Deze foto is niet genomen op de Koninginneweg. Hier staan er twee.
 Op de Koninginneweg staat er steeds één, om en om links
of rechts tegen de as van de weg.

De les die uit de versmallingen geleerd kan worden is, dat er meer auto's over de Koninginneweg moeten gaan rijden. Pas dan moeten de automobilisten veel wachten achter een straatjuweel om het tegemoetkomend verkeer te laten passeren. Bij weinig verkeer hebben de straatjuwelen maar een beperkt snelheidsremmend effect. Wel moet er veel aan de linkerkant van de weg gereden moet worden.

De bewoners van de Koninginneweg hebben jaren gevraagd om maatregelen. Zij zullen blij zijn met deze langverwachte oplossing van de verkeersproblemen op hun weg.

Wij pleiten er trouwens sterk voor om de straatjuwelen, vanwege de naam van de weg waar ze geplaatst zijn, om te dopen tot "Kroonjuwelen".

Update 17-12-2004, 9.48: Een oplettende lezer van de Wijdemeerse Webkrant reed vanochtend over de Koninginneweg. Tot zijn verbazing zag hij dat twee paaltjes al plat lagen. Dat is wel heel snel. 24 uur na de plaatsing. Of de paaltjes plat gereden of omgetrokken zijn wist hij niet te melden.

Update 17-12-2004, 12.00: Alle straatjuwelen staan weer overeind.


De wekelijkse nieuwsbrief RegenMatige wind Naar volgende bericht