Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Vergoedingen AOW'ers aangepast

Wijdemeren, 16 december 2004. De vergoedingen voor maaltijdvoorzieningen voor ouderen gaan per 1 januari omlaag voor mensen met meer dan alleen AOW. De maatregel is het gevolg van een harmonisatie tussen de regelingen van de voormalige gemeenten.

Persbericht

Vanaf 1 januari 2005 alleen vergoeding van
maaltijdvoorziening voor ouderen met laag inkomen

Voor ouderen in Wijdemeren die gebruik maken van een maaltijdvoorziening geldt vanaf 1 januari 2005 één nieuwe regeling. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten omdat tot nu toe in Loosdrecht, ’s-Graveland en Nederhorst den Berg verschillende regels werden gehanteerd voor de bijdrage van de gemeente in de kosten. In de nieuwe regeling, die per 1 januari 2005 ingaat, is bepaald dat alleen ouderen met een laag inkomen een tegemoetkoming in de kosten krijgen.

De gemeente draagt bij in de kosten van maaltijden voor ouderen die het bezwaarlijk vinden om zelf te koken of hiertoe niet in staat zijn. In Loosdrecht verzorgt Versa de levering van de maaltijden. Ouderen in ’s-Graveland krijgen de maaltijden van Stichting Oudegaard/ Auxilium. In Nederhorst den Berg verzorgt De Kuyer/Zorgpalet de maaltijden. Het college heeft het voormalige systeem van Loosdrecht als basis gebruikt voor de nieuwe regeling. Daar werd er een aanvraag beoordeeld op basis van inkomen en vermogen. Hierdoor komt het subsidiegeld terecht bij mensen die dit het meest nodig hebben. In ’s-Graveland en Nederhorst den Berg werden aanvragen voor maaltijdvergoedingen beoordeeld op basis van de reden van de aanvraag.

Vergoedingen
Het college heeft de volgende vergoedingen vastgesteld.

Inkomen/Vergoeding

  • Inkomen alleen AOW: 50% tegemoetkoming in de kosten van een maaltijd

  • Inkomen AOW tot + € 115,00: 35% tegemoetkoming in de kosten van een maaltijd

  • Inkomen AOW tot + € 230,00: 10 % tegemoetkoming in de kosten van een maaltijd

  • Inkomen AOW boven €230,00: 0 % tegemoetkoming in de kosten van een maaltijd

Spaargeld
Naast het inkomen is de hoeveelheid spaargeld van invloed op het wel of niet ontvangen van een bijdrage. Voor de normen volgt de gemeente de vermogensnorm van de Wet Werk en Bijstand. Dit is € 5.000,- voor alleenstaanden en € 10.000,- voor echtparen. Mensen met een hoger bedrag op hun spaarrekening komen niet in aanmerking voor een vergoeding. Woningbezit laat de gemeente buiten beschouwing omdat dit vermogen niet direct beschikbaar is. De maximale prijs voor de maaltijden heeft het college vastgesteld op € 5,50 voor een koelversmaaltijd en € 7,50 voor een vriesversmaaltijd. De nieuwe regeling gaat per 1 januari 2005 in.

Informatie
Voor informatie over de maaltijdvoorziening kunnen belangstellenden terecht bij Versa Ouderenwerk, telefoon 035 58 21 695.


De wekelijkse nieuwsbrief RegenMatige wind Naar volgende bericht