Rik Jungmann

Nieuws Ster/Wie Wat Waar
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Frictie Bladen vs. Politiek

Wijdemeren, 1 december 2004. In de Wie Wat Waar staat vandaag een stukje, waaruit is af te leiden dat de keuze voor het Wijdemeren Journaal nog steeds zwaar op de maag ligt.
 

De Nieuws Ster schreef een open brief aan de lokale politici. In de Wie Wat Waar sluit de redactie van de Wie Wat Waar/De Brug zich daar bij aan. De essentie van de brief is dat de lokale politiek indertijd de lokale bladen in de kou heeft laten staan, toen gekozen werd voor gemeentelijke publicaties in het Wijdemeren Journaal (Gooi- en Eembode). Toch zijn er partijen die kopij aan de bladen aanbieden voor publicatie om hun politieke standpunten in die bladen uit te venten.

De Nieuwsster, daarin gesteund door WWW/De Brug, zegt in de open brief te bedanken voor die eer. "U heeft toch al enige tijd geleden besloten naar een andere krant te gaan." Hieronder de complete open brief.

De onvrede van de lokale bladen over het verlies van de gemeentelijke publicaties is goed te begrijpen. De manier waarop de switch indertijd tot stand is gekomen verdiende zeker niet de schoonheidsprijs. Over de financiŽle onderbouwing van dat besluit bestonden en bestaan zeker nog twijfels. De gunning van de opdracht aan de Gooi- en Eembode betekende een enorme financiŽle aderlating voor de bladen. In dat opzicht is de inhoud van de open brief  en de weigering van de bladen om als postbode te fungeren voor de politiek, die ze in de steek heeft gelaten, goed te begrijpen.

Er is ook een andere kant. Die van de burger die kennis moet kunnen nemen van de standpunten van de politieke partijen. Dat kan uitgelegd worden als "elkaar bekogelen met modder" en "dingen naar de gunsten van de kiezer". Daarmee wordt het wezen van de politiek echter ontkend. Politiek gaat per definitie over verschillende uitgangspunten, die leidt tot politieke strijd. En die strijd moet juist in alle openbaarheid gevoerd worden. Niet publiceren van de verschillende argumenten en zienswijzen is slecht voor de burger en slecht voor de politiek. Er moet wat te kiezen zijn. Het zou overigens het Wijdemeren Journaal sieren als die krant de stukken van de lokale politiek op zou nemen. (Zolang die stukken zich beperken tot inhoudelijke argumenten zonder negatieve kwalificaties van de tegenstanders.)

Red. Wijdemeerse Webkrant

PS. Wij weten niet wie welke stukken met welke inhoud aan de bladen heeft aangeboden.

Uit de Nieuwsster

Geachte Raadsleden,

In deze roerige tijden voor de plaatselijke politiek lijkt de Kerstgedachte ver weg. Om politiek gewin te realiseren uit de coalitiebreuk en het wegsturen van Co de Kloet, worden door u verschillende middelen aangewend om elkaar met modder te bekogelen. Na de advertenties probeert u nu ingezonden brieven geplaatst te krijgen. De Nieuws Ster hanteert al jaren de politiek om ingezonden brieven van politieke partijen, die tot doel hebben zichzelf te profileren of te dingen naar de gunsten van de kiezer, niet te plaatsen.

Reacties hierop zoals afgelopen week "dan gaan we wel naar de andere kranten" zijn verwonderlijk. U heeft toch al enige tijd geleden besloten naar een andere krant te gaan.

Met vriendelijke groeten,

De Nieuws Ster


In de WWW stond onder deze open brief (red. WWK):

De redactie van de Brug en de Wie Wat Waar sluit zich geheel bij bovenstaande aan.


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktWindstil Naar volgende bericht