... ...

Rik Jungmann

Douwe van Essen

persbericht
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Arnoldy knokt door

Wijdemeren, 15 april 2004. Mirjam Arnoldy, de voorzitter van peuterspeelzaal Olleke Bolleke in Kortenhoef, laat het niet op zich zitten. De raad besloot vrijwel unaniem om de subsidie aan de peuterspeelzalen af te schaffen. Zij richt zich nu tot de landelijke politiek en zond onderstaand persbericht naar de Tweede Kamerfracties.


Mirjam Arnoldy (voorzitter Olleke Bolleke)

En niet alleen naar de Tweede Kamerfracties, maar ook naar alle ouder- en kindbladen, alle opiniebladen, landelijke dagbladen, actualiteitenrubrieken, instanties zoals het NIZW, Cito, GGD, vakbladen op het gebied van psz-werk, websites over peuters etc. Binnenkort zullen wij dus wel in Netwerk, of een andere actualiteitenrubriek, een optreden zien van wethouder Bert Nagel. Hij kan daar dan eigenlijk alleen verklaren dat hij het ook niet zo wilde, maar dat de fracties in de raad hem deze opdracht verstrekten.

Persbericht

Wijdemeren schrapt subsidie peuterspeelzalen
Gemeenten willekeurig in toekennen subsidies peuterspeelzalen

De gemeenteraad van Wijdemeren heeft besloten om de subsidie aan de tien peuterspeelzalen te schrappen. De gemeente vindt het (leren) spelen van kinderen een verantwoordelijkheid van de ouders. Hiermee gaan ze volledig voorbij aan het belang van het peuterspeelzaalwerk en snijden ze de zorgketen bij de wortel af. Peuterspeelzalen zullen vergelijkbare ouderbijdragen moeten gaan rekenen als kinderdagverblijven en dat zullen veel ouders niet meer kunnen opbrengen.

Wijdemeren

Momenteel maakt 67% van de inwonende peuters van Wijdemeren gebruik van een van de tien peuterspeelzalen. Een stroom van pleidooien van deskundigen, brieven van ouders, leerkrachten etc. in de afgelopen weken, heeft de raadsleden niet kunnen overtuigen de subsidie in stand te houden. Waar landelijk bij het ministerie van VWS het belang van een goed netwerk van peuterspeelzalen is ingezien, viert bij gemeenten willekeur al jaren hoogtij. In de samengevoegde gemeente Wijdemeren werd in het voormalige ’s-Graveland veel subsidie uitgetrokken voor het peuterspeelzaalwerk, maar in Loosdrecht en Nederhorst den Berg was dit niet het geval.

Roep om rijksregelingen

De regering schrijft in diverse stukken over het belang van peuterspeelzalen voor de ontwikkeling van kinderen, als schakel in de jeugdketen. Omdat de rijksoverheid nooit een financiele bijdrage voor peuterspeelzalen heeft vastgesteld (zoals voor kinderopvang) kunnen gemeenten zelf bepalen hoe belangrijk zij de onwikkeling van de kinderen vinden.De verantwoordelijkheid in bestuurlijke en financiële zin wordt ten onrechte (alleen) bij de gemeenten gelegd.

Dit heeft geleid tot grote verschillen in kwaliteit en professionaliteit van de peuterspeelzalen in Nederland. Daarnaast zijn er ook enorme verschillen in de hoogte van de ouderbijdrage. In sommige gemeenten ligt de ouderbijdrage voor twee ochtenden rond de 20 euro, in ‘s-Graveland is de ouderbijdrage nu al 70 euro. Met het stopzetten van de subsidie zal deze moeten stijgen tot boven de 100 euro.

Peuterspeelzalen failliet

Nu dreigen in veel gemeenten, waar bezuinigd wordt, de peuterspeelzalen als eerste te worden gedupeerd. Als peuterspeelzaal moet je voldoen aan dezelfde eisen als een kinderdagverblijf. De GG&GD controleert jaarlijks op huisvesting, hygiëne en veiligheid. In 2005 moeten alle peuterspeelzalen voldoen aan de nieuwe Arbo-eisen, namelijk verhoogde stoeltjes en tafels voor de kinderen. Het verschil met kinderopvang is dat er geen of weinig subsidie tegenover staat. In peuterspeelzalen waar met twee CAO-betaalde leidsters wordt gewerkt zullen ontslagen gaan vallen en zullen de ouderbijdragen extreem moeten stijgen. In Wijdemeren zullen in de komende jaren peuterspeelzalen verdwijnen.

Op dit moment wordt landelijk onderzoek verricht (operatie Jong) hoe de samenwerking in de zorgketen tussen consultatiebureau, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en school in een basisvoorziening tot stand kan komen. Maar als de trend zich voortzet komen de regelingen voor veel peuterspeelzalen te laat.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page ZonnigMatige wind17º Naar volgende bericht