... ...

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Wijdemeren ontwapend

Wijdemeren, 8 april 2004. Vanavond werd in de commissie Bestuur & Middelen gesproken over de heikele kwestie van het gemeentewapen. Resultaat: Er komt voorlopig geen wapen.


Het HRvA wapen

Het debat werd geopend door burgemeester Don Bijl. Hij sprak van een teleurstellend ontwerp dat de Hoge Raad van Adel (HRvA) aan de gemeente voorlegde. Ook de vele reacties die hij kreeg waren niet lovend. De historische herkenbaarheid ontbreekt in het ontwerp van de HRvA, voegde hij eraan toe. Als mogelijkheid opperde hij om, rekening houdend met de vele heraldische eisen die de HRvA stelt, toch een ontwerp te maken dat wel recht doet aan de rijke historie van het gebied van Wijdemeren.


De wapens van 's-Graveland, Loosdrecht
en Nederhorst den Berg (v.l.n.r.)

De ronde werd daarna geopend door Betske van Henten (CDA). Haar fractie bleek verdeeld te zijn over het wapen van de HRvA, evenals enkele andere fracties na haar. Twee leden vinden het een nieuw, mooi en eigentijds ontwerp. De andere vier vinden het weinig creatief, zonder historisch besef. Zij pleitte voor een ontwerp dat wel recht doet aan de historie .


Het ontwerp van
Gerda van der Stroom

Hilbrand Korver (GL) sloot zich aan bij de kritiek die door het CDA geleverd was. Over het feit dat het ontwerp van Gerda van der Stroom niet in behandeling werd genomen zei hij: "Een mens uit Wijdemeren wilde contact met burgemeester Bijl, maar kreeg dat niet." Hij vond dit een slechte zaak. Hij riep op om de eisen van de HRvA publiek te maken en de burgerij op te roepen hun inventiviteit te botvieren op een wapen. Het feit dat de gemeente het eigen ontwerp opgestuurd had vond hij een gemiste kans.


Het ontwerp van Harm Verhoeve

Els van Hall (VVD) vond de lange brief van de HRvA schitterend proza, dat echter leidde tot "een weinig verheffend resultaat". Ook haar fractie is verdeeld. Eén lid is van mening om het hele wapen maar te laten zitten. Twee anderen willen de burgers de kans geven op basis van de eisen van de HRvA een ontwerp in te dienen.


Ankeveen

's-Graveland

Kortenhoef

Bron wapens: http://www.ngw.nl/

Felix Flameling (D66) heeft geen hoge pet op van het ontwerp van de HRvA. Hij koos voor het alternatief om een historisch ontwerp te maken met de heraldiek in de hand.

Dorpsbelangen Loosdrecht, Gert Zagt, verklaarde dat ook zijn fractie verdeeld was. Twee leden vinden het HRvA wapen maar niks. De ander wil best een nieuw wapen voor een nieuwe gemeente.

René Voigt, Dorpsbelangen Wijdemeren, liet een heel ander geluid horen. "Het HRvA wapen is mooi in zijn eenvoud, dat past bij een nieuwe gemeente. Het ontwerp van de gemeente, dat wij nu pas voor het eerst bij de stukken zien, stelde ons erg teleur. Dat van mevrouw Van der Stroom was beter, evenwichtiger. Als er discussie over het gemeentewapen is, laat het dan maar helemaal."


Het logo

Lia Moote (PvdA) zei tenslotte: "Te wapen tegen het wapen." De brief van de HRvA vond zij erg uitvoerig. Uit de brief citeerde zij dat een wapen "zo eenvoudig mogelijk moet zijn". Zij wees erop dat het HRvA wapen vloekt met het logo. Houdt het logo maar en als er discussie is over het wapen, laat het dan maar.


De ambtsketen met de wapens van de
drie oude gemeenten.

Burgemeester Don Bijl wees erop dat Nederhorst den Berg indertijd tien jaar met de vraag van het gemeentewapen worstelde en trok de conclusie dat Wijdemeren dus best nog even de tijd heeft. De fracties, de ene na de andere, gingen over naar het standpunt om de wapendiscussie maar te laten rusten. Don Bijl stelde daarop vast dat de HrvA beleefd bedankt wordt voor het advies, waarna de gemeente over gaat tot de orde van de dag. Ook wees hij erop dat de ambtsketen behangen blijft met de wapens van de oude drie gemeenten, wat iedereen prima vond.

Voorzitter Wim Voeten (CDA) sloot de discussie af met de conclusie dat er over tien jaar weer over gepraat zal worden.

Of het ludieke wapen van Ruud Vrakking zou een kans moeten maken...


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page RegenHalf bewolktMatige wind Naar volgende bericht