Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: -

Bron: Wijdemeerse Webkrant


Gemeente naar Gooi- en Eembode

Wijdemeren, 27 november 2003. Met ingang van 1 januari 2004 zal het gemeentelijke nieuws niet meer in de lokale bladen, maar in een aangepaste Gooi- en Eembode verschijnen. Bovendien komt het nog maar eens in de twee weken i.p.v. wekelijks.

Dit deelde wethouder Ties Hagen van communicatie mee bij de aanvang van de raadsvergadering van vanavond. Het was tijdens de algemene beschouwingen al duidelijk dat er iets broeide toen gezegd werd dat er mogelijk een contract met een andere partij dan de lokale bladen zou worden afgesloten. Hij zei toen letterlijk: "We hebben het onderzocht, en het kan gemakkelijk. We kijken trouwens ook naar een alternatief voor de bladen."

In Loosdrecht verschijnt de Nieuws Ster van uitgeverij Ten Herkel, in 's-Graveland de WieWatWaar en in Nederhorst den Berg De Brug, beiden gedrukt en uitgegeven door drukkerij Dunnebier uit de Horstermeer. Na de herindeling besloot de gemeente om het gemeentelijke nieuws wekelijks in deze drie bladen af te laten drukken, om zo de hele gemeente te kunnen bereiken. Daar komt op 1 januari een eind aan.

De gemeente heeft met Reclame 't Gooi, uitgever van de Gooi- en Eembode, afgesproken dat er een Wijdemeerse editie van deze krant komt, waarin het gemeentenieuws eens in de twee weken wordt opgenomen. De krant zal een journalist speciaal voor Wijdemeren inschakelen.

De voorpagina van de nieuwe krant zal alleen nog maar Wijdemeers nieuws bevatten. In de rest van de krant komt ook Hilversums nieuws. Op dit moment komt de Gooi- en Eembode nog niet bij alle Wijdemeerders in de bus. Het college heeft afspraken gemaakt om de verspreiding optimaal te maken. Bovendien zal de krant op diverse plaatsen in rekken geplaatst worden, waar hij afgehaald kan worden. Ook gaat het college bezien of het gemeentelijke nieuws per email verspreid kan worden, dan wel of een deel van de krant per post verstuurd kan worden.

Besparing en verbetering

Het doel van de operatie is een besparing op de kosten, wat met twee wekelijkse berichtgeving bereikt wordt. Bovendien heeft de gemeente maar met één krant te maken qua aanlevering van het nieuws en eventueel overleg daarover. De besparing zal gebruikt worden om brieven en formulieren te verbeteren, om de website actueler te maken en om informatief foldermateriaal te ontwikkelen.

Gevolgen

Wat deze stap betekent voor de lokale bladen zal moeten worden afgewacht. De WieWatWaar bijvoorbeeld, ging van twee wekelijkse verspreiding over naar wekelijkse, toen de contracten met de gemeente getekend waren. De verdwijnen van de contracten zal een forse aderlating voor de bladen betekenen. Ook moet worden afgewacht of de intensiteit waarmee het nieuwe blad gelezen wordt gelijk zal zijn aan die van de huidige drie bladen. Het nieuwe blad zal zijn plaats moeten veroveren in het Wijdemeerse medialandschap, hetgeen in de aanloop best wel eens een beetje stroef zou kunnen gaan vanwege gewenning en het feit dat de "oude" lokale bladen wel hun eigen dorpsnieuws blijven publiceren. Voor de Wijdemeerse adverteerders komt er een krant bij die veel interessanter wordt dan de huidige Gooi- en Eembode. Ook dat zal verschuivingen te zien gaan geven in de geldstromen van de advertenties.

Al met al zou dit besluit wel eens tot gevolg kunnen hebben dat het lokale medialandschap er eind 2004 heel anders uit ziet.


Reacties

Gebroken link? Probeer het archief als de verwijzing enige maanden geleden is!

Zoeken

 

Het archief vanaf januari 2000 tot nu.
Van dag tot dag.

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...