Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: Plassennet

Bron: Wijdemeerse Webkrant


Achter de schermen

Wijdemeren, 25 mei 2003. Het bezoek van Koningin Beatrix aan Wijdemeren werd verslagen door vele media. Een kijkje achter de schermen.

Uw redacteur van de Wijdemeerse Webkrant gaat niet dagelijks naar een koninklijk bezoek. Sterker nog dit was de eerste keer. Een achtergrondverslag.

Op het gemeentehuis is met man en macht gewerkt om het koninklijk bezoek tot in de puntjes te laten verlopen. De eerste tekenen naar de buitenwereld kwamen twee weken geleden. Een uitgebreid persbericht met programma werd aan de pers gestuurd. Om als persorgaan verslag te mogen doen moest de Rijksvoorlichtingsdienst gebeld worden voor een accreditatie.


Met ketting!!

Het nummer werd gebeld. Een vriendelijke dame, die zich meldde met haar voornaam, wat even verwarring schiep, nam de gegevens op van de Wijdemeerse Webkrant en zegde toe dat de perskaart toegezonden zou worden. Dat gebeurde prompt. De volgende dag plofte een compleet programma met een perskaart op de deurmat.  Zelfs aan het kettinkje om de kaart om je nek te hangen was gedacht. Prima geregeld.

Op de dag zelf kon iedere journalist zelf bepalen bij welk bezoek hij wel of niet aanwezig wilde zijn. Wij gingen uiteraard naar Lamme in Nederhorst den Berg en naar Scherpel in Loosdrecht. Met Weesp en Blaricum heeft de Wijdemeerse Webkrant niet zoveel, dus maar niet.


Bob Paulich vult de wachttijd met een interview met burgemeester Don Bijl.

De kinderen Lamme worden wat ongedurig. "Wanneer komt ze nou?"


De man van de reddende Lamme paraplu's.

Bij aankomst bij Lamme regende het pijpenstelen en waaide het hard. Een handjevol belangstellenden trotseerde de regen, terwijl ze trachtten hun paraplu's in de storm onder controle te houden. Lamme verleende zelfs de service om paraplu's uit te delen aan mensen zonder paraplu!

Binnen heerste een licht gespannen feestelijke sfeer. Het bedrijf was tot in de puntjes opgeruimd en schoongemaakt. Het ontvangstcomité, burgemeester Don Bijl, Jan Lamme, zijn vrouw en kinderen en anderen, ijsbeerde heen en weer in afwachting van de blauwe bus.


Turen naar het eind van de Reeweg.
Komt er al iets?

Door het raam was te zien hoe de groep belangstellenden buiten toe nam en door de striemende regen over de Reeweg tuurde. "Zie jij al wat komen?" Omdat de bus een kwartier te laat kwam, werden onderling grapjes gemaakt. "Ze komt met de trein..." Bob Paulich van Radio Wijdemeren maakte van de gelegenheid gebruik om links en rechts interviews te maken voor Wijdemeren Actueel.

Even voor de Koningin aankwam werden de fotografen geïnstrueerd door de RVD. De wandeling werd in zijn geheel doorgenomen. De fotografen kregen aanwijzingen waar ze wel en waar ze niet mochten staan om te fotograferen.


Dringen met stijl en egards.

De bus kwam aan. Don Bijl spoedde zich naar buiten om de Koningin en Commissaris van de Koningin Harry Borghouts welkom te heten. Bij binnenkomst kreeg de Koningin bloemen van de kindertjes Lamme. De fotografen verdrongen zich voor het beste plaatje, maar ook met begrip voor de andere fotografen. Men bukte voor elkanders camera of wees op een mooie positie voor een plaatje.

Aan het eind van de rondleiding kwam de Koningin de hal binnen waar het personeel zich verzameld had. Zij kreeg het beeldje van "De Bleker" dat kennelijk vrij zwaar was, want zij vroeg iemand uit haar gevolg om het direct van haar over te nemen. Toen zij in geanimeerd gesprek raakte met het personeel en zelfs ging zitten tussen hen op de banken, klonk er uit de groep fotografengroep een zacht instemmend gemompel. Dit waren de plaatjes waarvoor zij gekomen waren!


De medewerkers van Lamme in
afwachting van de Koningin.

Slim!
Je rijdt gewoon even de bus naar binnen.

Bij het vertrek van de Koningin was een vindingrijke oplossing gevonden om haar tegen weer en wind te beschermen. De grote roldeur ging open en de bus stak achteruit de hal binnen. Het gevolg was wel dat de bus bij het verlaten van het terrein bijna een paaltje ramde omdat hij de draai niet kon maken.


Zingen voor Radio NH in afwachting
van de Koningin.

Voor het journaille was het even rusten. De complete ploeg verplaatste zich naar het oude gemeentehuis in Loosdrecht waar de gemeente voor koffie en broodjes had gezorgd (perfect!). De raadszaal was even niet bezet door raadsleden, bezig met gewichtige zaken en moeilijke beslissingen, maar door vijfentwintig etende fotografen. De één met een nog grotere en langere lens dan de ander. Sommigen voorzien van hun notebook om de digitale foto's direct te kunnen beoordelen en verzenden.

Rond twee uur diende het volgende bezoek zich aan. Bij Scherpel stonden meer mensen te wachten dan bij Lamme, maar het was inmiddels droog geworden. In afwachting van de bus zong een groepje kindertjes in de microfoon van Radio Noord-Holland. De groep fotografen werd weer door de man van de RVD rondgeleid om te zeggen wat wel en wat niet mocht en waar.

De bus kwam aan met het gezelschap dat geluncht had bij restaurant Berestein op het Zuidereinde in 's-Graveland. De Koningin betrad een loods met vletten door de voordeur, de fotgrafen mochten erin door de achterdeur. Het gebruikelijke gedrang met collegiale egards vond plaats voor het beste plaatje. Dat viel nog niet mee, omdat op de achtergrond de deuropening van de loods open stond, waardoor het tegenlicht goede opnamen bemoeilijkte.


Wethouder (maar nu even niet...) Yvonne Siemons
als personeelslid van Jachthaven Scherpel.

De afsluiting van het bezoek vond plaats in de jachthaven. Daar was een brug en een ponton gereserveerd voor de fotografen. De perfecte plek. Eén fotograaf klom direct in de kraan waarmee normaal boten uit het water worden gehesen om van bovenaf opnamen te maken. Even was nog gevreesd voor het feit dat dringende fotografen elkaar van de brug (met één leuning) af zouden duwen. Dat gebeurde niet.

De Koningin liep terug naar de bus waar zacht "Oranje boven" klonk en applaus klaterde. Terwijl de bus langzaam van het terrein weg reed, passeerde hij uw redacteur op een halve meter afstand. Plots keek de koningin uit de bus naar beneden en uw redacteur naar boven. Zij zwaaiden bij toverslag als vanzelf naar elkaar....

Afgelopen was het bezoek aan Wijdemeren.


Even gedag zwaaien....


Reacties

Het Wijdemeerse weer:
Droog, maar dreigend, 17 graden

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...