Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Oud-Kortenhoef

Kortenhoef, 17 januari 2003. Vanavond gaven Krijn en Wout Spaan in de Oude School aan de Kortenhoefsedijk een dia-presentatie over oud Kortenhoef in de eerste helft van de vorige eeuw.

De broers Spaan hebben een grote collectie opgebouwd die betrekking heeft op de geschiedenis van Kortenhoef. Soms stellen zij hun collectie tentoon of geven zij een presentatie over de geschiedenis van Kortenhoef.


Het kombord, dat vroeger de gemeentegrens aangaf bij het Hilversums Kanaal.

Een oude foto van de Kortenhoefsedijk.

De zaal zat vanavond vol met belangstellenden. Krijn Spaan hield het verhaal bij de dia's, als dat even nodig was, gesteund door extra kennis van broer Wout. Veel bezoekers waren geboren en getogen Kortenhoevers. Dat werd duidelijk uit het commentaar dat soms uit de zaal kwam.


Af en toe heftige discussies over de herinnering.

Bijvoorbeeld de volgende dialoog tussen Krijn Spaan en een bezoeker:

"Krijn, je zegt nu wel dat dat huis op de foto dat van mijn oom is, maar dat is niet zo!"
"Ja hoor, ik weet zeker dat dat huis van je oom is."
"Nee, en ik kan het bewijzen ook. Ik heb er een schilderij van. Daar staat het precies op."
"Ja, je weet zelf toch ook dat schilderijen nooit precies zijn. Dat is altijd verzonnen."

Er kwamen veel oude en heel erg oude dia's langs. Streng kijkende brandweerlieden in het gelid, vissers, turfstekers, oude burgemeesters als Wildschut en Wildeboer, de houdster van het postkantoor, de damesvereniging en natuurlijk de Kortenhoefsedijk met het kerkje. Als er een groepsfoto vertoond werd, herkende de halve zaal opa's, oma's, ooms, tantes en bekende figuren. Velen heetten de Kloet, Schouten, Hagen, Pos, Voorn, Griffioen en andere bekende Kortenhoefse namen.

"Wie is die man op de brug?"
"Dat is de broer van mijn vader, Nico Boom."


Een volle zaal tijdens de pauze.

Af en toe was het lastig oriŽnteren. Zeker als het ging om een plek waar nu het Hilversums Kanaal en de Vreelandse Weg ligt. Toen een pittoresk plekje met een ophaalbrug en een tol, nu een breed kanaal met een drukke weg er langs.

Krijn Spaan gaf de presentatie met veel enthousiasme en toewijding. Als hij twijfelde vroeg hij het aan de zaal of aan Wout. Het antwoord kwam er vrijwel altijd. Na afloop bedankte de zaal Krijn en Wout met een luid applaus.

In november komt er een dia-avond over de middenstand in Kortenhoef.


Reacties

Auteur: Rik Jungmann Foto's: Gebr. Spaan, Rik Jungmann Bron: Plassennet
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...