Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Kunst-schisma DB

Kortenhoef, 17 januari 2003. Dorpsbelangen Wijdemeren heeft zich gekeerd tegen Dorpsbelangen Loosdrecht waar het om de verhuizing van de kunstcollectie gaat.

(Om dit stuk te begrijpen moet u een paar dingen weten.  Dorpsbelangen Wijdemeren (DBW) bestaat uit een fusie van Dorpsbelangen 's-Graveland (DBG) en Dorpsbelangen Nederhorst den Berg (DBN). Dorpsbelangen Loosdrecht (DBL) is nog niet gefuseerd met DBW en heeft nog steeds een eigen bestuur. De fractie in de gemeenteraad treedt wel op als n fractie Dorpsbelangen (DB). Om kort te gaan DBW is niet DBL. Bent u er nog? Met deze kennis gewapend kunnen wij onderstaande informatie op u los laten. red.)

Tot de onaangename verrassing van DB wethouder Yvonne Siemons heeft DB Wijdemeren besloten dat men tegen de verhuizing van de kunstcollectie uit het gemeentehuis van 's-Graveland naar het Knorr-gebouw in Hilversum is. Nico Postma wijdt hier vanavond een artikel in de Gooi aan.

Yvonne Siemons heeft zich eerder een voorstander betoond van de verhuizing van de 's-Gravelands/Kortenhoefse kunstcollectie naar het beoogde nieuwe tijdelijke gemeentehuis in Hilversum op Rading 1. Aansluitend zijn er protesten geweest van diverse zijden. Het Stichtingsbestuur dat de collectie beheert verklaarde daarop dat de collectie bij elkaar zou blijven, maar na een statutenwijziging naar het Knorr-gebouw zou kunnen verhuizen.

Bij Dorpsbelangen Wijdemeren (o.a. voorheen 's-Graveland) zijn veel telefoontjes binnengekomen en zijn raadsleden op straat aangesproken over deze kwestie. Dorpsbelangen is nogal overvallen door de verhitte gemoederen omdat de collectie vrij onopvallend aanwezig is op het huidige gemeentehuis.


Wethouder Yvonne Siemons bij
het portret van Barend van Voorden, onderdeel van de collectie,
in 's-Graveland.

Joop Glijn, bekend 's-Gravelander, pleitte er voor om het huidige gemeentehuis open te houden met vrijwilligers en het zo een museumfunctie te geven. Dorpsbelangen Wijdemeren vind dat een goed idee. Het bestuur van DBW wil het punt wel op de agenda van de gemeenteraad zien.

Wethouder Yvonne Siemons acht de plannen van Glijn niet reel. Zij vindt daarom niet dat zij door het bestuur van DBW in haar hemd is gezet. Integendeel, zij heeft wel gesproken met Joop Glijn, maar zijn plannen lijken haar toch niet haalbaar. "De kunst is van Wijdemeren. Dan kunnen Loosdrechters ook naar de schilderijen kijken." Aldus Siemons. Zij vindt het raar dat DBW over dit onderwerp heeft vergaderd zonder DBL. Helemaal raar vindt ze het dat DBW in een persbericht schrijft dat de Kortenhoevers claimen dat het hun kunst is omdat die van hun centen betaald is.

Het Wijdemerengevoel is volgens Yvonne Siemons ver te zoeken in het persbericht van DB Wijdemeren. 


Reacties

Auteur: Rik Jungmann Foto: Douwe van Essen Bron: Gooi- en Eemlander
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...