Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: -

Bron: Plassennet


Wijdemeerders in PS?

Wijdemeren, 18 februari 2003. Op 11 maart worden de verkiezingen voor Provinciale Staten gehouden. Het is altijd aardig om te zien welke Wijdemeerders er op de verschillende lijsten van de partijen staan.

Er doen maar liefst vijftien partijen mee aan de verkiezingen. Er zitten er nu elf in, verdeeld over 79 zetels. De VVD heeft er nu 24, de PvdA 16, het CDA 14, GroenLinks 12 en D66 5. De overige zes partijen hebben ieder 1 of 2 zetels.

De Kieslijst.

Lijst 1 is de VVD. De partij heeft grootse plannen, want er staan maar liefst 48 kandidaten op de lijst. Lijst 2 is van de PvdA, die met 32 kandidaten op de proppen komt. De kandidatenlijst van het CDA (lijst 3) past net op de bladzijde met 30 kandidaten. Ook 30 kandidaten hebben GroenLinks, de SP en Amsterdam Anders, op de voet gevolgd door D66 met 29 en de Christenunie-SGP met 28 kandidaten.

De kortste kandidatenlijstjes zijn van Leefbaar Provinciale Partij (9), Nieuwe Communistische Partij (10) en de Nieuwe Toekomst Partij met 11 kandidaten.

Middenmoters in aantal kandidaten zijn de Groenen/Noord-Holland Anders (19), de Ouderenpartij NH/VSP (19), de Lijst PimFortuyn (15) en Leefbaar Noord-Holland (met Jan Nagel op de onderste plaats 16).

Wie komen er uit Wijdemeren?

De VVD heeft geen kandidaat uit Wijdemeren op de lijst. (Waar is Carla Folkers? red.)

De hoogst genoteerde Wijdemeerse is Rinske Kruisinga uit Nederhorst den Berg. Zij staat nummer twee op lijst 3 van het CDA. Zonder enige twijfel zal zij gekozen worden in Provinciale Staten.

Op plaats zeven van lijst 5 (D66) staat Rik Jungmann uit Kortenhoef, de oud-fractievoorzitter van D66 in de raad van 's-Graveland (1994 - 1998). Hij zit een beetje op de wip. In eerste instantie zal hij waarschijnlijk geen zetel halen gezien het aantal zetels van D66 (5), maar in een zittingsperiode wil er soms nog wel eens wat opschuiven. (Of hij zou circa 2800 voorkeursstemmen moeten krijgen, dan zit hij erin, maar dat geldt voor iedere kandidaat.)

Wim van Oudheusden, de oud-fractievoorzitter van de PvdA in Loosdrecht, staat op plaats 24 van lijst 2 van de PvdA. Gezien het huidige zetelaantal van de PvdA (16), geldt ook voor hem dat het niet zo waarschijnlijk is dat hij een zetel wint, tenzij de PvdA ook op provinciaal niveau een enorme sprong zou maken. (Ook voor hem kunnen 2800 (Wijdemeerse?) voorkeursstemmen een handje helpen.)

In de categorie lijstduwers vinden we drie Wijdemeerse namen. Joost Boermans en Nadja Jungmann uit Ankeveen, beiden op de lijst van D66 op de plaatsen 15 en 14. Johan Landwaart uit Kortenhoef komt uit voor de Christen Unie-SGP op plaats 18.


Reacties

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...