Vorig bericht |
Hele saaie raad
Wijdemeren, 1 november 2002. Gisterenavond
was de maandelijkse gemeenteraad. Toeschouwers en ingewijden waren het
erover eens dat het wel een hele saaie en wijdlopige vergadering was,
die strakker geleid had moeten worden.
De onderwerpen op de agenda van het eerste deel van de vergadering waren voornamelijk intern gericht. Zo ging het over de inrichting van een presidium, het functieprofiel van een aan te nemen griffier en de inrichting van een vragenhalfuurtje voor raadsleden. Over deze onderwerpen werd ongeveer een uur gesproken, waarbij er bijvoorbeeld discussie ontstond of iets "goed", dan wel "adequaat" als bijvoegend naamwoord bij het woordje "ondersteuning" in de tekst moest hebben. De meest geharde politiek geďnteresseerde diehard was op dat moment al zachtjes in slaap gesukkeld. Op de tribune werd iets over "hoofdlijnen van bestuur" gemompeld.... Op de publieke tribune zaten twee meisjes van een jaar of vijftien, die waarschijnlijk voor een werkstuk de raad moesten volgen. Rond half tien, anderhalf uur voor de vergadering eindigde, haakten zij af. Begrijpelijk.
In de vergadering kwamen er slechts enkele momenten voor waar het ergens over ging in politieke zin. Dat was het geval bij het voorstel voor de inrichting van een presidium en het voorstel om een voorbereidingsbesluit te treffen voor verzorgingshuis De Kuijer. Voorts waarde het afscheid van Maarten Haverkamp de hele avond door de vergadering. Zeker aan het eind van de vergadering toen alle fracties en de burgemeester afscheidswoorden spraken aan het adres van het parlementslid voor het CDA. Presidium Bij de discussie rond de invulling van het presidium scheidden de geesten van de grote en de kleine partijen zich. Het presidium wordt het orgaan dat bepaalt welke punten er op de agenda komen. (Het gevolg van het duale stelsel. Voorheen bepaalde het college de agenda.) Het voorstel was dat in het presidium de voorzitters van de drie commissies zitting nemen, naast de burgemeester als voorzitter van de raad. Omdat de voorzitters van de commissies ook lid zijn van de drie grote partijen (CDA, DB en VVD), verzetten de Pvda, D66 en GroenLinks zich heftig tegen deze gang van zaken. Lia Moote (PvdA), Felix Flameling (D66) en Nelleke Schenkkan (GL) zetten een hevige aanval in op deze, in hun ogen, ondemocratische gang van zaken. Er werd zelfs gesproken over het buitensluiten van de linkse partijen (Moote). D66 stelde dat men altijd constructief was geweest, maar dat de partij hiermee in de oppositie gedwongen werd. Nelleke Schenkkan (GL) formuleerde het zo: "In het duale systeem controleert de raad het college. Met dit voorstel controleren de grote partijen het college en controleren de kleine partijen de raad."
De grote partijen lieten zich niet van hun stuk brengen en vonden deze vorm van presidium juist een goed idee om met niet al te veel mensen snel te kunnen schakelen. Enige arrogantie van de macht was hen niet vreemd in hun betoog waarom het beter was het presidium onderling op te tuigen. Met enige laatdunkendheid werd verwezen naar de 1-vrouwsfractie van GroenLinks. "U weet toch hoe groot uw fractie is?" : zei René Voigt (DB). Het debat leidde tot een stemming waarvan de uitkomst vooraf vast stond. 4 stemmen tegen en 15 stemmen voor.
De Kuijer Bij het voorstel om een voorbereidingsbesluit te nemen voor "De Kuijer" speelde de VVD een volstrekt andere rol, dan de rest van de eensgezinde raad. Alle partijen waren het erover eens dat dit voorstel zo snel mogelijk genomen moest worden om niet nog meer vertraging in de nieuwbouwplannen te veroorzaken. De VVD zag dit echter volstrekt anders. Els van Hall, de fractievoorzitter, betoogde met klem dat er helemaal geen haast met dit besluit was, omdat het niet inhoudelijk beschrijft wat er gaat gebeuren. Zij pleitte er krachtig voor om het vrijstellingsbesluit en het voorbereidingsbesluit op hetzelfde (latere) moment te nemen. De overige partijen waren het volstrekt met de VVD oneens. Wethouder Wim Neef vatte het zo samen: "In gelul kun je niet wonen, we moeten nu verder.!" Het voorstel werd aangenomen met de aantekening dat de VVD tegen was.
Planschade Over de ingediende planschadeverzoeken van met name de bewoners van de Zuidsingel in Kortenhoef hadden alle fracties weinig goede woorden over. "Je wordt gebeld door een bureau dat je voorstelt om planschade te eisen en je denkt: 'Als het wat wordt dan is het meegenomen.' " :zei René Voigt. "En daar hebben wij weinig waardering voor. Sterker nog wij hebben meer waardering voor die bewoners die er geen gebruik van hebben gemaakt." Els van Hal (VVD) wees erop dat het hier om serieuze planschadeverzoeken gaat, anders zou een bureau als Maat & Ruygrok er niet aan beginnen. Commissievoorzitter Omdat Maarten Haverkamp de raad verlaat, werd er gestemd over de nieuwe voorzitter van de commissie Bestuur en Middelen. Betske van Henten, de fractievoorzitter van het CDA, stelde voor om Wim Voeten (CDA) te benoemen. Na stemming bleek dat er 15 stemmen voor, 3 blanco en 1 ongeldig waren, waarmee hij gekozen was.
Maarten Haverkamp Alle fracties richtten daarna het woord tot Maarten Haverkamp en spraken lovende woorden aan diens adres. Burgemeester Don Bijl nam afscheid van Maarten door hem een bos bloemen te geven en twee boeken die door Co de Kloet geschreven zijn. Ook de Wijdemeerse Webkrant wenst Maarten het allerbeste in de "grote" politiek en bedankt hem voor de constructieve en prettige manier waarop de contacten altijd verlopen zijn. red. |
Auteur: Rik Jungmann | Foto's: Douwe van Essen | Bron: Plassennet |
Vorig bericht |
...