... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Van Sluip- naar Doorgaande weg

Wijdemeren, 30 oktober 2001. In de G&E staat vanvond een artikel over plannen van een Gewestelijke Commissie om bestaande sluiproutes een officiële status als doorgaande weg te geven. Dit is afwijkend beleid van het bestaande Regionaal Verkeers- en Vervoerplan (RVVP).

Het RVVP stelt dat het verkeer zich alleen over de hoofdaders dient te verplaatsen en dat overige wegen alleen voor bestemmingsverkeer bedoeld zijn. Ook landelijk is er een z.g. categoriseringsplan gaande waarin iedere gemeente moet aangeven van welk type iedere weg is. Zo kan een weg benoemd worden tot een weg die slechts dient om lokale bewoners toegang tot hun huis of bedrijf te geven. Een hoger type weg is een weg die toegang geeft tot een wijk of dorp. En dan is er de doorgaande weg die verkeer van plaats naar plaats moet verwerken, de z.g. hoofdwegenstructuur. Afhankelijk van de status van de weg wordt hij als 30km, 50km of hoger ingericht.

In de status van een aantal wegen in Wijdemeren wil de commissie verandering aanbrengen om daarmee het werkelijke gebruik te weerspiegelen. Men wil een aantal bestaande sluiproutes formeel tot doorgaande weg benoemen. Het gevolg daarvan is dat een gemeente niet meer op eigen houtje de weg kan afsluiten of er andere verkeersbelemmerende maatregelen kan nemen, zonder overleg met de regio.

Wijdemeerse wegen die in het artikel genoemd worden als doorgaande weg zijn:

Gezien de discussies over Kijk op de Wijk en flitspalen over het Noorder- en Zuidereinde is het voorstel van de commissie wel heel opvallend. De verkeerswethouders in 's-Graveland hebben zich in de afgelopen tien jaar bij voorgestelde maatregelen op Noorder- en Zuidereinde altijd beroepen op het RVVP en het feit dat deze wegen juist geen doorgaande wegen waren. Dat kan nu gaan veranderen. Op 8 november zullen de portefeuillehouders (wethouders) verkeer uit de regio over de voorstellen besluiten.

Zie ook:Kijk op de Wijk actief, september 2000, Hoorzitting Emmaweg, Kijk op de Wijk- verdeeld, Februari 2000.


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...