Technische Informatie


Introductie.

Eind december is KPN Telecom gestart met een nieuwe dienst onder de naam M-Info. De advertenties in de krant en in de Ster van Maurice de Hond in futuristische omgevingen gaan over die dienst.

Waar gaat het om? De trouwe internetgebruiker zal inmiddels wel enig idee hebben van hoe internet werkt. Er staan wereldwijd honderduizenden computers die informatie naar ons sturen als wij ze daarom vragen door een internetadres in te tikken. Dat zijn we gewend, dat noemen we surfen en emailen.

Je kon erop wachten dat er slimme geesten zouden komen die bedachten dat je ook op je GSM of met je organiser zou moeten kunnen surfen. En dat kan nu. Dat is wat M-Info biedt en wat de andere GSM providers zeer binnenkort gaan bieden.

Het scherm van de GSM waarmee je het net op gaat is wat groter. Je moet er uiteindelijk op kunnen lezen.

Verder is er een andere programmeertaal ontwikkeld om de pagina's voor een GSM te bouwen. Zoals je HTML hebt voor webpages, heb je WML voor GSM 's. WML houdt rekening met het kleine toetsenbordje op een GSM en de functietoetsen. De set afspraken waarmee de GSM praat met de andere computers op internet heet Wireless Application protocol, kortweg WAP. (Omdat er een gebrek aan WAP telefoons is wordt er soms gekscherend gezegd dat WAP staat voor "Where Are the Phones?")

's-Graveland en WAP.

Het nieuws voor de gemeente 's-Graveland is nu ook met een WAP toestel te lezen.

Hier volgen de instellingen:

1) Uw toestel is ingesteld op het bellen van een dienst (Nu M-Info van KPN, later meer.)
2) Zoek bij de dienst het menu instellingen en zoek daarbinnen de keuze bookmark (of favorieten, o.i.d).
3) Kies bewerken.
4) Type het adres van onze WAP site in. Dat is  http://www.kortenhoef.nl/wap/index.wml  . (het moet helemaal volledig inclusief http://.) Ik weet het, dit is een crime met het GSM toetsenbordje, maar even doorbijten. (Hier vindt u het nieuws van 's-Graveland, Ankeveen en Kortenhoef.)
5) Geef de bookmark een eigen gekozen naam, dat zoekt later makkelijker op.

Als u nu gebruik maakt van de dienst, kunt u naar het bookmark gaan en leest u altijd en overal het reilen en zeilen van ons dorp.

 

Heeft u geen WAP toestel, maar wilt u toch wel eens zien hoe het eruit ziet, ga dan naar de site www.gelon.net .

Op deze site ziet u een invulvakje staan voor het bovenstaande adres. Tik het in en druk op de knop "wappalize".

Als alles goed gaat opent zich een plaatje van een GSM met rolknop en drukknoppen. Op het scherm van de GSM ziet u het nieuws. Met de knop in het midden kunt u naar boven of naar beneden scrollen. Als er een link op het GSM-scherm staat kunt u er met uw cursor op klikken om door te gaan.
Soms werkt de site niet of niet goed vanwege de enorme drukte. Probeer het maar eens..


Terug naar het Nieuws