ingezonden brief
Brexit en Wijdemeren
Onlangs kwam er een tweet voorbij van Joris Luyendijk, de journalist die zich meer dan wie ook verdiept in de achtergronden van Brexit. Volgens hem komt bij de Britse conservatieve politici die vóór Brexit zijn, hun eigen carrière op de eerste plaats, dan pas hun partij en als laatste het landsbelang. Iets dergelijks zien we in onze gemeente.
Partijen als Dorpsbelangen en DLP móeten wel voor zelfstandigheid van Wijdemeren zijn, omdat anders hun bestaansgrond wegvalt. Als ze dat niet zouden zijn, kunnen ze hooguit verder als partij voor een bepaalde buurt of wijk van Hilversum, en dat lijkt natuurlijk nergens op. Een partij genaamd Wijkbelangen zal net zo weinig kiezers trekken als bijvoorbeeld DBP (De Buurt Partij). Vóór fusie zijn betekent immers jezelf opheffen, en dat gaat kennelijk te ver. Ook als dat een hoger belang dient.
Maar het zijn niet alleen de lokale partijen die opheffing vrezen. In dit opzicht is het CDA niet veel beter. Omdat zelfstandigheid waarschijnlijk niet haalbaar is, kiezen zij voor een ambtelijke fusie met Hilversum. Ook dan kan de raad gewoon blijven zitten. Dat die dan niets meer te betekenen heeft, is geen reden om af te zien van standing en salaris.
Het is treurig om te zien hoe een meerderheid van de raad zich in alle bochten wringt om toch maar te kunnen blijven vergaderen. Om de woorden van Luyendijk te parafraseren: in Wijdemeren komt bij de meeste politici eerst het eigenbelang, dan het belang van de partij en pas in laatste instantie het belang van de gemeente. Gezien de verkiezingsuitslag zullen we daar nog wel een poosje getuige van moeten zijn.
Cor Koster
Nederhorst den Berg |