WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Zwarte Gaten: Klein en Groot
's-Graveland, do 25 januari 2018 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 8 februari 2018 geeft Dr. Peter Jonker een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek met als titel 'Zwarte gaten: klein, middel en groot'.

persbericht

Lezing 8 februari: “Zwarte gaten: klein, middel en groot”

Op 8 februari 2018 geeft Dr. Peter Jonker, bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek met als titel “Zwarte gaten: klein, middel en groot”.

Zeer zware sterren leven "slechts" enkele tientallen miljoenen jaren, terwijl een ster als de zon ongeveer 10 miljard jaar oud wordt. Aan het eind van het bestaan van een zware ster vindt een supernova explosie plaats, waarna een zwart gat of een neutronenster overblijft. Een andere manier om zwarte gaten te maken is als sterren ineenstorten.

In deze lezing zal Peter Jonker vertellen over zwarte gaten in ons eigen melkwegstelsel: wat het zijn en hoe ze gevonden kunnen worden. Bovendien zal hij ingaan op de vragen of er ook middelgrote zwarte gaten zijn en wat we leren door de ontdekking van gravitatiegolven van samensmeltende zwarte gaten.

De lezing wordt gehouden op donderdag 8 februari om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van  de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief