persbericht
Lezing 8 februari: “Zwarte gaten: klein, middel en groot”
Op 8 februari 2018 geeft Dr. Peter Jonker, bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek met als titel “Zwarte gaten: klein, middel en groot”.
Zeer zware sterren leven "slechts" enkele tientallen miljoenen jaren, terwijl een ster als de zon ongeveer 10 miljard jaar oud wordt. Aan het eind van het bestaan van een zware ster vindt een supernova explosie plaats, waarna een zwart gat of een neutronenster overblijft. Een andere manier om zwarte gaten te maken is als sterren ineenstorten.
In deze lezing zal Peter Jonker vertellen over zwarte gaten in ons eigen melkwegstelsel: wat het zijn en hoe ze gevonden kunnen worden. Bovendien zal hij ingaan op de vragen of er ook middelgrote zwarte gaten zijn en wat we leren door de ontdekking van gravitatiegolven van samensmeltende zwarte gaten.
De lezing wordt gehouden op donderdag 8 februari om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3. |