WIJDEMEERSE WEBKRANT
Stormschade
's-Graveland, Ankeveen, vr 19 januari 2018 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Ook Wijdemeren ontkwam niet aan schade door de storm van gisteren met windvlagen van 110 km/u. Bomen bij Natuurmonumenten en een auto.

In Ankeveen kraakte een omgewaaide boom op de Stichtse Kade de auto van Francis de Kwant.


De auto van Francis de Kwant

persbericht

Storm veroorzaakt grote schade op ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen

De zware storm van donderdag heeft grote natuurschade aangericht op de Buitenplaatsen van Natuurmonumenten in ’s-Graveland. Op de landgoederen zijn een kleine zestig bomen gesneuveld, waaronder veel bijzondere exemplaren.

“Het is dramatisch”, zegt een aangeslagen boswachter Johan van Galen Last, “Op alle buitenplaatsen zijn monumentale bomen gesneuveld, beuken van meer dan honderd tweehonderd jaar oud, grote Douglassparren, eeuwig zonde.”

Oude laanbomen

In de meeste gevallen ging het om oude laanbomen die al zwakker waren. In tegenstelling tot solitaire bomen die in staat zijn zich in vol ornaat te ontwikkelen en wel tegen een stootje kunnen, hebben deze laanbomen minder sterke wortels en takken. Ze zijn niet gewend om veel wind te vangen en de natte omstandigheden vormden een extra probleem omdat de wortels dan minder grip op de bodem hebben.

Als luciferhoutjes

Op Gooilust gingen zes beuken om en ook op Boekesteyn knakten grote bomen als luciferhoutjes. Er was ook overlast doordat omgevallen bomen paden blokkeerden, zoals op Bantam, Land en Bosch en bij het Corversbos. Door grote banden als noodverband om een verwoeste linde te wikkelen, kon voorkomen worden dat deze op de toegangsweg bij Gooilust zou vallen en voor een gevaarlijke situatie zou zorgen. De boom zal omgezaagd en afgevoerd worden.

Opruimen en opnieuw beginnen

De ’s-Gravelandse Buitenplaatsen zijn al bijna vier eeuwen oud en Natuurmonumenten doet er alles aan om ze voor de toekomst veilig te stellen. Elk jaar worden er in het hele gebied herstelwerkzaamheden uitgevoerd waaronder vervanging van bomen en nieuwe aanplant van boomgroepen en solitaire bomen. Er is veel aandacht en zorg voor de oude monumentale bomen maar helaas kun je je niet weren tegen een storm met de omvang die donderdag over ons land raasde.

Van Galen Last: “Je kunt er niks aan veranderen, de bomen liggen aan stukken. Het is een kwestie van opruimen en weer opnieuw beginnen. Het duurt tientallen jaren voor je weer zulke bomen hebt staan en er is veel geld en mankracht voor nodig.”

Ook de komende dagen blijft het nog uitkijken in de bossen, want losse takken kunnen alsnog naar beneden komen. Natuurmonumenten is druk bezig om alle paden weer vrij en veilig te maken.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
div.
foto
div.
auteur
RJ/persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief