WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio-lezing 21 januari
Kortenhoef, zo 14 januari 2018 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 21 januari organiseert de Oecumenische Streekgemeente i.s.m. VUvereniging een Nesciolezing annex koffieconcert over duurzaamheid.

ingezonden bericht

Nescio-lezing/koffieconcert Oude Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef
Zondag 21 januari 2018 aanvang: 11.00 uur

Op 21 januari organiseert de Oecumenische Streekgemeente i.s.m. VUvereniging een Nesciolezing annex koffieconcert over duurzaamheid.

Prof. Dr. Harmen Verbruggen zal de lezing verzorgen onder de titel "Duurzaamheid: waarheid en wijsheid".


Prof. Dr. Harmen Verbruggen.

Klimaatverandering is zeker niet de eerste onheilstijding voor het leven op aarde. Al in 1798 voorzag R. Malthus rampspoed, omdat de wereldbevolking sneller groeide dan de bestaansmiddelen. In de 19de eeuw was de sanitaire toestand in grote steden erbarmelijk. Het rapport van de Club van Rome van 1972 voorspelde dat bij voorgaande economische groei de niet-vernieuwbare grondstoffen zouden op raken. Vervuiling van lucht, water en bodem en overexploitatie tasten het gebruik van vernieuwbare natuurlijke hulpbronnen aan. In de jaren ’80 werd het gat in de ozonlaag ontdekt. In 1992 werd het streven naar duurzame ontwikkeling op de VN Conferentie in Rio de Janeiro door de wereldgemeenschap omarmd. Het lijkt erop dat de grootste milieuproblemen vooralsnog zijn overgewaaid. Waren die onheilstijdingen dan niet waar? Zeker niet. Maar met inventiviteit en technologische ontwikkeling heeft de mens veel van deze dreigingen weten te pareren.

Natuur heeft het zwaar

Toch is duurzaamheid, klimaatverandering in het bijzonder, nu de grootste opgave van deze eeuw. En de natuur heeft het zwaar. Lukt het de mens weer om met zijn technologisch vernuft de temperatuurstijging te beperken tot 20 C, zoals in 2015 afgesproken op de VN Conferentie in Parijs? De protoganisten van Groene Groei zien groene technologische ontwikkeling en doorbraakinnovaties als de enige weg om economisch te blijven groeien en toch het natuurlijk kapitaal te behouden. Want, zo heeft de tijd geleerd, van gedragsverandering en een duurzame, sobere levensstijl moeten we het niet hebben. Het vraagt veel wijsheid om die groene innovaties en systeemverbouwingen in te passen in algemeen menselijke levenspatronen en tradities. Anders redden we het niet.

Harmen Verbruggen

Als ontwikkelingseconoom ben ik in 1985 gepromoveerd op de voordelen van een op exportgerichte industrialisatie van met name Zuidoost Azië. Eind jaren ’80 ben ik overgestapt naar het Instituut van Milieuvraagstukken, eerst als hoofd van de economische afdeling, later als directeur van 2001 tot 2004. In 1994 werd ik benoemd tot hoogleraar Internationale milieueconomie. Gedurende die periode heb ik deelgenomen aan talloze nationale en internationale conferenties, seminars, paneldiscussies, netwerken en permanente en ad hoc adviescommissies over het te voeren nationale en internationale milieubeleid. Vanaf 2004 ben ik 10 jaar decaan geweest van de faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Tijdens mijn decanaat ben ik actief gebleven in die overlegcircuits, zij het wat selectiever. Binnen de milieueconomie hebben de volgende onderwerpen mijn speciale belangstelling: indicatoren voor duurzame ontwikkeling, milieu en internationale handel, milieubeleidsinstrumenten en milieutechnologische ontwikkeling.

Het concert rond deze lezing wordt gegeven door Martha en Maaike Roelofs. Zij brengen liederen ten gehore begeleid op cello en vleugel.

Maaike Roelofs

Maaike Roelofs studeerde cello aan het conservatorium van Amsterdam bij Anner Bijlsma. Na haar eindexamen specialiseerde zij zich op de barokcello aan de Akademie für alte Musik in Bremen. Vanaf die tijd speelde zij in verschillende orkesten. Momenteel is zij lid van enkele kamermuziekensembles, o.a. het "Barlheze Consort" . Maaike is lid van "Novaja Shira", een groep die traditionele Joodse muziek ten gehore brengt. Samen met de Zeeuws- Vlaamse kleinkunstenaar Adrie Oosterling en haar zus Martha Roelofs vormt zij een trio. Het repertoire van de groep omvat zowel liederen van Liselore Gerritsen, Marlene Dietrich en Jacques Brel, als Zeeuwse ballades. In juni van dit jaar kwam haar cd "Lienen aan Locht" uit, met gedichten van haar vader Lerus Roelofs, op muziek gezet door verschillende componisten. Naast haar concertpraktijk geeft zij privéles in Amsterdam en is verbonden aan de Zeister muziekschool. Van 2007 – 2012 was Maaike dirigent van amateurorkest ‘Masetto’ in Maarssen.

Martha Roelofs

Martha Roelofs studeerde in 1980 af aan het Conservatorium in Utrecht. Als muzikale professional draagt zij al tientallen jaren met haar kwaliteiten als docent, bassist, pianist, zangeres, koordirigent, concert-organisator en stimulator in binnen- en buitenland, vele mensen op muzikaal en cultureel gebied een warm hart toe. De saamhorigheid, het familiegevoel is van onschatbare waarde. In 1996 was zij oprichter en dirigent van zangcursus Loenen aan de Vecht en projectkoor Breukelen wat in 2000 samengevoegd is tot het koor De Poldermodellen.
Sinds 2007 is Martha op velerlei gebied een groot promotor en de grote verbindende factor bij het uitdragen van Kunst en Cultuur in Zeeuws-Vlaanderen.

Informatie

Waar : Oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef.
Entree: € 10,00 incl. kopje Koffie/thee kinderenvrij entree
Aanvang: 11.00 uur
www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief