WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Spreektijdbeperking
Wijdemeren, za 10 februari 2018 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De vergaderingen van de gemeenteraad zouden wel eens flink korter kunnen worden. Donderdag werd voor het eerst de spreektijd gemeten en beperkt.

Experiment

Er ging een experiment met de spreektijd van start afgelopen donderdagavond. Achter de voorzitter werd op een groot scherm geprojecteerd hoeveel tijd er per partij gebruikt was en hoeveel tijd het college nodig had om te reageren. Onder dit experiment ligt een vrij uitgebreide set spelregels. De belangrijkste zijn dat iedere fractie aan het begin van de vergadering 15 minuten spreektijd heeft. Het college heeft 45 minuten spreektijd.

De griffier houdt bij hoeveel minuten er gesproken wordt en door wie. Zijn de minuten op, dan is dat jammer. De fractie mag wel mee stemmen, maar niet meer het woord voeren.

Minder herhalingen

Dat leverde donderdag wel wat tijdswinst op. Vaak gebeurde het dat een fractie de loftrompet stak over iets wat het college of de ambtelijke organisatie had gedaan. Dan wilde er niemand achterblijven en zat de raadszaal een kwartier te luisteren naar iets dat weinig interessant was. Of een fractie was de zoveelste in de rij en opende met: "Zoals mijn collega al zei:..." om dat vervolgens hetzelfde betoog nogmaals af te steken. Ook de opening: "Ik zal het kort houden." gevolgd door een ellenlang betoog werd minder gehoord. Onze indruk was dat men zich minder verloor in ellenlange betogen met hoofd- en bijzaken door elkaar.

Strategisch gebruik maken van de spreektijd kwam nog niet veel voor, voorzover wij konden zien. Alleen Martin Vuyk (O-Lib) liet een keer bewust zijn eerste termijn voorbij gaan om spreektijd te sparen voor een belangrijker onderwerp.

Spannend!

De eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat het grote blauwe scherm wel af en toe afleidde van het debat. Vooral toen D66-voorman Joost Boermans dreigde de finish aan te tikken, keken wij gebiologeerd naar de klok. Het kwartier was bijna om. Wat zou er dan gebeuren? Ging er een toeter af? Kwam er confetti of kunstsneeuw uit het plafond, stormde de brandweer naar binnen of werd de microfoon simpelweg afgesloten. Wij kunnen het u niet vertellen, want het deed zich helaas, helaas niet voor.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief