WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Sterrenwacht: Botsende Clusters
's-Graveland, di 24 oktober 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 9 november geeft Timo Halbesma een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek met als titel 'Botsende clusters van sterrenstelsels'.

persbericht

Lezing 9 November: “Botsende clusters van sterrenstelsels”

Op 9 november geeft Timo Halbesma, PhD student aan het Max Planck Institute for Astrophysics een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek met als titel “Botsende clusters van sterrenstelsels”.

Een sterrenstelsel bestaat uit vele miljoenen sterren en is zelf ook meestal weer onderdeel van een grotere groep sterrenstelsels, zogenaamde clusters. Tussen de sterrenstelsels van een cluster bevindt zich enorm heet gas. Waarom dat gas zo heet is, is nog niet goed te verklaren.
In deze lezing zal Timo Halbesma vertellen over zijn onderzoek naar een bijzonder cluster in het sterrenbeeld de Zwaan. Dit cluster bestaat uit twee sub-clusters die met elkaar in botsing zijn. Bovendien bevat het een superzwaar zwart gat. Met computersimulaties wordt geprobeerd om een verklaring te vinden voor de waarnemingen die gedaan zijn met o.a. röntgen- en radiotelescopen.

De lezing wordt gehouden op donderdag 9 november om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van  de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief