WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Stresstest Wateroverlast
Wijdemeren, zo 15 oktober 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het Waterschap AGV en vijftien regiogemeenten gaan de kwetsbaarheid voor wateroverlast onderzoeken vanwege de zwaardere regenval.

persbericht

Samen werken aan een klimaatbestendige regio
Gemeenten en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht doen ‘stresstest’

Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en vijftien regiogemeenten werken samen. Het doel? Een klimaatbestendige regio. Door klimaatverandering worden de zomers steeds droger en warmer en duren ze langer. Daarnaast vallen er steeds zwaardere regenbuien.

De gemeenten en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaan onderzoeken hoe kwetsbaar de regio is als het gaat om wateroverlast, overstromingen, hitte en droogte. Dat onderzoek is een zogenaamde ‘stresstest klimaatadaptatie’.

Stresstest geeft inzicht

De ‘stresstest’ laat zien waar het in de regio nog onvoldoende klimaatbestendig is. De resultaten worden gepresenteerd in een digitale klimaatatlas. Die digitale atlas is eind 2017 beschikbaar via een website. Het bedrijf Nelen & Schuurmans B.V. voert de stresstest uit en levert de digitale klimaatatlas aan. De resultaten laten zien hoe verschillende gebieden in de regio ervoor staan. Zo kunnen de gemeenten en het waterschap bepalen waar ze aan de slag gaan. Ook inwoners kunnen zien of hun perceel, woning of straat klimaatbestendig is. Waar nodig kunnen zij ook maatregelen nemen. De website is eind 2017 beschikbaar.

Alle gemeenten moeten in 2019 over een stresstest beschikken. Dit komt voort uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie dat afgelopen Prinsjesdag is gepresenteerd.

Deelnemende gemeenten

Naast het waterschap nemen er vijftien gemeenten deel aan het onderzoek:

Aalsmeer

Laren

Amstelveen

Ouder-Amstel

Amsterdam

De Ronde Venen

Blaricum

Stichtse Vecht

Diemen

Uithoorn

Gooise Meren

Waterschap Amstel Gooi en Vecht

Hilversum

Weesp

Huizen

Wijdemeren

Klimaatbestendige leefomgeving

Wethouder Jan-Jaap de Kloet: “We zijn al volop bezig om Wijdemeren klimaatbestendig te maken. Dit doen we door bij projecten in de buitenruimte altijd te kijken naar een klimaatbestendige inrichting en bijvoorbeeld tegels te vervangen door groen. Met de resultaten van de stresstest kunnen we straks nog beter inspelen op de effecten van klimaatverandering.

Als inwoner kunt u ook een bijdrage leveren aan een klimaatbestendige leefomgeving. We gaan dit onder andere stimuleren door het aanbieden van regentonnen. Ook brengen we in de eerste helft van 2018 een ‘Waterkrant’ uit met tips om zelf aan de slag te gaan voor een klimaatbestendige omgeving.”

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief