WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio Lezing 15 oktober
Kortenhoef, za 7 oktober 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 15 oktober organiseert de OSG i.s.m. VUvereniging een Nescio-lezing in de serie ‘Tussen waarheid en wijsheid’ door  Dr. Roelf Haan.

persbericht

Waarheid in de economie.
Orthodoxie en heterodoxie: de institutionele factor

Op zondag 15 oktober organiseert de Oecumenische Streekgemeente Kortenhoef i.s.m. VUvereniging een Nescio-lezing in de serie ‘Tussen waarheid en wijsheid’ door  Dr. Roelf Haan onder de titel . ‘Waarheid in de economie. Orthodoxie en heterodoxie: de institutionele factor’.


Dr. Roelf de Haan.

In de religie moeten wij onderscheid maken tussen believing, belonging en behaving. De waarheidsvraag beweegt zich van de letterlijke naar de figuurlijke tekstinterpretatie. Geloof moet worden onderscheiden van geloofsvoorstellingen. Geloof gaat ook vooraf aan moraal. De Franse (atheïstische) filosoof Alain Badiou wijst er op dat religieuze waarheden plegen in de plaats te komen van God. Over deze waarheden waken de religieuze instituties, zodat belonging gaat heersen over believing. Dit blijkt in de economie niet anders te zijn. Zij bekommert zich niet over principiële vergeten vragen, en construeert een denkmodel dat prevaleert boven de werkelijkheid. Dat blijkt het ‘neoklassieke’ denkmodel te zijn. Net als in de religie bepalen de economische autoriteiten wat waarheid is. Daartegen komen internationale studentennetwerken op gedegen wijze in het geweer. Zij pleiten voor rethinking economics.
CV.  Roelf Haan is econoom en doceerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan de theologische opleiding ISEDET in Buenos Aires, Argentinië. Als beleidsambtenaar werkte hij bij het Internationale Monetaire Fonds in Washington en de ministeries van financiën en buitenlandse zaken in Den Haag. Tussen 1985 en 1997 was hij algemeen directeur van de IKON in Hilversum.

Het vorig jaar verscheen zijn boek ‘Vergeten vragen’. Roelf Haan onderzoekt daarin het verband tussen de moderne economische werkelijkheid en de economische theorie. Premoderne en vroeg- moderne teksten bieden daarbij vaak een eye- opening inzicht in de moderne actualiteit. Wanneer wij schrijvers beluisteren uit voorbije contexten (Vergeten vragen gaat met name in op Calvijn, die een scherp waarnemer en denker was), en we geven ons rekenschap van wat zij naar voren brachten met het oog op hun tijd, blijken zij vaak verrassend relevant voor onze eigen context. De waarheidsvraag is niet wezenlijk verschillend in de premoderniteit en de moderniteit. Zij moet hermeneutisch worden benaderd. Wij kunnen oude schrijvers – zoals Adam Smith in de economie – dan ook niet fundamentalistisch lezen.

Concert

Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door Francien Post, fluit en  Corien van den Berg, vleugel. Zij zullen werken ten gehore brengen van   Albert Roussel,  Rhené – Baton  en  Charles-Marie Widor

Corien van den Berg

Corien van den Berg kreeg les van Mladen Kukulj, Sas Bunge en Ria Groot. Na haar opleiding aan het Utrechts Conservatorium bleef ze actief als pianiste en ging voor verdere verdieping naar Willem Brons en Maria Joao Pires. Als solist speelde ze met diverse orkesten en maakte deel uit van ensembles waaronder het Nederlands Pianisten Kwartet met wie ze in 1994 in het Utrechtse Vredenburg achthandige pianomuziek opnam op CD. Voor koor- en liedbegeleidingen was zij een aantal jaren werkzaam bij de Kurt Thomas Cursus en met mezzo sopraan Meta Bourgonjen maakte ze de CD “facetten”. Met Niek de Vente vormt ze een piano-duo, tijdens een concert in 2010 gaven ze een vierhandige uitvoering van Strawinski’s Sacre du Printemps. Tango’s speelt ze met bandoneonist Gert van Ruiswijk en bassist Pim van de Zwaan in het trio Compadre. Naast haar uitvoerend werk bouwde ze ook ruimschoots expertise op in het les geven en coachen van jonge musici. Met Francien Post heeft Corien van den Berg een bijzondere muzikale vriendschap gesloten. Ze treden op met repertoire voor fluit en piano en hebben een samenwerkingsverband van hun lespraktijken.

Francien Post

Francien Post studeerde fluit aan het Utrechts Conservatorium bij Abbie de Quant (Aantekening Orkestspel bij Emile Biessen). In 1990 behaalde zij haar diploma Docerend Musicus, een jaar later het Solistendiploma, waarna ze haar studie afrondde met een Aantekening Kamermuziek.
Al sinds haar opleiding speelt Francien Post in diverse kamermuziekensembles, waarmee ze regelmatig optreedt in binnen- en buitenland. Daarnaast is ze regelmatig als soliste betrokken bij diverse uitvoeringen. Ook vormt ze een vast duo met cellist Sander Westphal, met harpiste Judith Jamin, en natuurlijk met pianiste Corien van den Berg. Francien heeft 2 cd’s opgenomen: in 2012 de cd European Tour (fluit en kerkorgel) en een jaar later de cd VIBES!, een live-registratie van een concert met Judith. Sindsdien heet hun duo VIBES! Als docente heeft ze sinds 1996 in haar woonplaats Amersfoort een privélespraktijk, waarin ze lesgeeft aan zowel kinderen als volwassen, beginners en gevorderden. Veel van haar leerlingen zijn aktief in kamermuziekensembles en amateur symfonie-orkesten. Een aantal leerlingen wint geregeld prijzen op diverse concoursen. Daarnaast verzorgt Francien Post diverse workshops, jureert ze bij Het nationaal Fluitconcours en werkt ze als kamermuziek coach. Ook geeft ze voor de Nederlandse Fluit Academie van Emily Beynon, solo-fluitiste bij het Concertgebouw Orkest, les aan talentvolle kinderen tot 12 jaar. 

Aanvang: 11.00 uur
Waar: Oude kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Entree: € 10,00 incl. kopje koffie/thee, kinderen gratis

www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief