persbericht
Botsende clusters van sterrenstelsels
Lezing op 9 november: “Botsende clusters van sterrenstelsels” door Timo Halbesma.
In het algemeen bestaat een cluster van sterrenstelsels uit donkere materie, uit enorm heet gas tussen de sterrenstelsels, en uiteraard uit de sterrenstelsels en sterren zelf. Het grootste deel van de massa bevindt zich echter niet in de sterren en sterrenstelsels. De donkere materie domineert namelijk de totale massa, en dus ook de zwaartekrachtpotentiaal van het cluster als geheel. Zelfs van de zichtbare materie treffen we het grootste deel van de massa niet in de sterren/sterrenstelsels aan, maar in het gas tussen de sterrenstelsels (het intracluster gas).
Tussen Deneb en Albireo, in een van de vleugels van de Zwaan, bevindt zich het Cygnus cluster. In röntgenwaarnemingen is te zien dat het Cygnus cluster een botsing tussen twee subclusters ondergaat.
Één van deze twee subclusters is extra interessant omdat de radiobron Cygnus A zich in het centrum van het centrale sterrenstelsel van dit subcluster bevindt. Cygnus A is de meest krachtige radiobron in het lokale universum.
Tijdens deze lezing laat de spreker resultaten (video's) zien van numerieke simulaties van de botsing in het Cygnus cluster. We zijn met name benieuwd waarom het intracluster gas zo warm is en blijft, naar het effect dat de radiobron op het clustergas heeft, en naar de effecten van de botsing op het clustergas.
De lezing wordt gehouden op donderdag 9 november om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden betalen €3. |