WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Jozefschool wint met Project
Wijdemeren, do 30 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De raadszaal van het gemeentehuis was vanmiddag het toneel van de debatstrijd van de jeugdgemeenteraad van vijf basisscholen.


De laatste instructies van wethouder Jan-Jaap de Kloet voor de Curtevenneschool.

De Jozefschool (NdB), de Regenboogschool (Khf), de Curtevenneschool (Khf), de Antoniusschool (Khf) en de Catamaran (Ldr) streden om de prijzen in een debatwedstrijd die georganiseerd werd door de griffie van de gemeente Wijdemeren in samenwerking met de Rotaryclub Wijdemeren. De Rotaryclub had een prijs van 250 euro uitgeloofd voor de school die het beste project had bedacht en verdedigd op het gebied van verkeersveiligheid rondom de school.


Links de Antoniusschool en rechts de Jozefschool.

Voorafgaand aan het jeugdraadsdebat waren de groepen acht van de scholen al voorbereid door politici van verschillende partijen. Hoe werkt een gemeenteraad? Wat doet de voorzitter? Hoe breng je je mening naar voren? De groepen acht van de vijf scholen waren naar de Rading 1 in Nieuw Loosdrecht gekomen om de strijd aan te gaan. De middag begon met de presentaties van de scholen over hun project dat ging over verkeersveiligheid.

Daarna namen per school twee leerlingen plaats aan de tafels waaraan normaal de raadsleden zitten. Ieder achter zijn of haar eigen microfoon. Aan het hoofd van de vergadering zaten Debby de Heus, de raadsgriffier en burgemeester Martijn Smit, die er duidelijk veel zin in had. En er was een jurytafel met leden van de Rotaryclub Wijdemeren.


Links de Regenboogschool en rechts de Catamaran.

Ordelijk debat

Iedere fractie (school) opende met een pleidooi voor het eigen project. Daarna werden er argumenten gewisseld voor het eigen project en met commentaar op de projecten van andere scholen. Daarbij kwamen de meest vindingrijke argumenten bovendrijven, zoals dat andere scholen toch ook mede gebruik konden maken van een project. Ook de kosten kwamen aan de orde. Zo wilde de Catamaran nog eens exact weten hoe de kostenopbouw van het project van de Curtevenneschool (beschilderen van tegels) in elkaar stak. De woordvoerster van de Curtevenneschool gaf snel een glashelder antwoord. Wat de verf zou kosten, wat het bedrag voor de kwasten was en zelfs een post onvoorzien was opgenomen. Het debat verliep zeer ordelijk. Er werd niet door elkaar heen gepraat. De voorzitter werd netjes aangesproken en bedankt. Anders dan bij een echte raadsvergadering mocht de publieke tribune applaudiseren en joelen, hetgeen veel en hard werd gedaan. Iets wat bij de echte raad ook zeker overweging verdient om de levendigheid wat op te krikken.

Daarna werd het tijd om de uitslag te gaan bepalen. Eerst werd de beste presentatie door de jury beloond. Dat bleek de presentatie van de Curtevenneschool te zijn, waarbij de uniforme kledij van de meiden zwaar mee woog, maar zeker ook de grondige informatievoorziening in de presentatie.


Beste presentatie Jara en Sara (Curtevenneschool) krijgen de prijs van Martin Vuyk (Rotary).

Met stembriefjes werd daarna het beste project gekozen, dat ook uitgevoerd zal gaan worden. Maar eerst gaf de jury nog antwoord op de vraag wie de beste debater was. Dat bleek Ties Blomsma van de Antoniusschool te zijn. Ties liet zich niet de kaas van het brood eten, interumpeerde als het moest en hij deed dat met humor. Hij won een beker.


Ties Blomsma, beste debater, Antoniusschool.

Het beste project, dat de geldprijs won en uitgevoerd gaat worden, werd het project van de Jozefschool. Een daverend gejuich en applaus volgde op die uitslag.


De Jozefschool gaat uit zijn dak.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief