WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Slib tussen de Tenen
Loosdrecht, za 25 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Een aantal overheden en de bewoners van Loosdrecht verenigd in de BELP, waren er gisteren bij toen gedemonstreerd werd hoe legakkers hersteld gaan worden.

Er wordt van wilgentenen een rasterwerk gebouwd, waarna dat rasterwerk gevuld wordt met slib, om zo een legakker in ere te herstellen. Slib tussen de tenen dus.

bericht website Noord-Holland

Nieuw land in de Loosdrechtse plassen

Vijf bestuurders zitten op hun knieën aan de rand van het drijvende ponton in de Loosdrechtse plassen. Onder een mooi lentezonnetje knopen ze de laatste wilgentakken aan een raster dat over een lengte van 250 meter het water insteekt. Deels is het raster al gevuld met bagger, om een idee te krijgen hoe de legakker langs de Muyeveldse Wetering er straks uit gaat zien.

De legakker die op deze plek verdwenen is, wordt in oude glorie hersteld. Tijdens het bijzondere proefproject wordt de legakker in 3D nagebouwd met een rasterwerk van wilgentakken, ook wel wiepen genoemd. Daar wordt maisdoek tegenaan gedaan en dat wordt gevuld met ingedikte bagger uit de Loosdrechtse plassen. Vervolgens wordt riet geplant dat zich kan ontwikkelen tot een stabiele oever. 


De legakker in aanbouw.

Legakkers verdwenen

Legakkers zijn smalle stroken grond in het plassengebied die tijdens de veenwinning dienst deden om het veen op te drogen en er turven van te maken.  “De afgelopen honderd jaar zijn tientallen hectares legakker verdwenen door erosie door de wind en golven”, aldus Dineke Mulderij, projectleider van de provincie Noord-Holland, voor dit project ‘uitgeleend’ aan het Plassenschap Loosdrecht. Het Plassenschap is namens alle samenwerkingspartners opdrachtgever voor het proefproject . “De grond van de verdwenen legakkers heeft zich opgehoopt op de bodem van de plassen. Daardoor is de vaardiepte op veel plekken niet voldoende meer. En de helderheid van het water is achteruit gegaan.”

Door in de legakkers bagger te gebruiken die op andere plekken in de plassen omhoog gehaald wordt, slaat het project twee vliegen in één klap. Mulderij: “We zorgen er op die plekken voor dat de vaardiepte hersteld wordt. Daarnaast doen we kennis op over hoe bagger zich gedraagt als bouwstof en hoe de ondergrond in de plassen reageert op een bouwsel als dit.”

Win-win-win-situatie

De bestuurders van de samenwerkingspartners zijn blij met het project. Gedeputeerde Cees Loggen van de provincie Noord-Holland: “Hier ontstaat een prachtig vrijetijdslandschap, waarin natuur en recreatie prima bondgenoten zijn. In dit project komen waterkwaliteit, ecologie, natuur en waterrecreatie samen. Mooier kun je het niet hebben.” Wethouder Pieter de Groene van gemeente Stichtse Vecht beaamt dit: “Er is hier sprake van een enorme win-win-win-situatie.”


Cees Loggen knoopt de laatste wilgentakken aan het raster.

Ook omwonenden van de plassen dragen bij aan het project. Jaap van Waveren, bestuurslid van de Belangenvereniging Loosdrechtse Plassen (BELP), stelt: “Toen dit project van start ging, hadden we wat gezonde argwaan. Maar die heeft plaatsgemaakt voor vertrouwen en blijdschap.”

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
site NH
foto
site NH
auteur
site NH
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief