WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wat ging er mis?
Wijdemeren, ma 1 mei 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Dat is even slikken. Het College van Wijdemeren schreef dat er bijna een miljoen euro meer in de ambtelijke organisatie geïnvesteerd moet worden.

In De Zijlijn

Wat ging er mis?

Zojuist maakte het College van Wijdemeren bekend dat er bijna een miljoen euro in de ambtelijke organisatie geïnvesteerd moet worden. Dat is even slikken.

We denken even terug aan de discussies over de herindelingsplannen van de provincie. En dan met name aan het onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeente Wijdemeren. Uit dat onderzoek kwam Wijdemeren als enige gemeente in de regio met een onvoldoende. Twee elementen in dat onderzoek wezen duidelijk op de tekortkomingen van Wijdemeren. Ten eerste het feit dat Wijdemeren plannen maakt, maar er niet in slaagt om die te realiseren. En ten tweede dat de lokale lasten (lees OZB) veel te hoog zijn voor de kwaliteit van de diensten die de gemeente aan de inwoners levert.

En dan kondigt het college nu aan dat er een miljoen euro meer naar de ambtelijke organisatie moet gaan om de toekomst van Wijdemeren met vertrouwen in te kunnen gaan. En dat dan ongeacht wat die toekomst is. "Wijdemeren als regiegemeente, Wijdemeren als uitvoeringsgemeente en Wijdemeren als fusiegemeente met één of meerdere andere gemeenten." De laatste variant kennen we al een tijdje. Maar wat een regiegemeente of een uitvoeringsgemeente wel mag zijn, hopen we woensdagavond te vernemen.

Hoe dan ook, iemand moet die extra kosten gaan ophoesten en die zouden zomaar bij u en mij terecht kunnen komen in de OZB. En dat dan voor een gemeente die nu al te duur is volgens De Loitte.

De vraag rijst dan ook wat ging er mis? Hoe komt het dat Wijdemeren zo'n dure gemeente is, die nu nog duurder wordt? Waarin wordt dat miljoen gestoken? En wanneer houdt dat op?

Is er in het verleden teveel op het ambtenarenapparaat bezuinigd? Zijn er daardoor fouten gemaakt, die veel geld gekost hebben. Denk aan hoge juridische kosten, aan het revindicatie/snippergroen project, en recent de BSWW problemen. Of heeft Wijdemeren domweg pech met de berekening van de uitkering uit het gemeentefonds. Veel groen en water, weinig sociale problemen, dure huizen en daardoor te weinig geld als bijdrage van het rijk.

We hopen ook daar woensdagavond wat meer van te horen, want er moeten wel ijzersterke argumenten zijn om nu zonder meer dat miljoen structureel ieder jaar pardoes uit onze zak te laten kloppen.

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief