persbericht
Tentoonstelling Hollands Porselein op Sypesteyn,
breekbare schoonheid uit de 18de eeuw
De tentoonstelling geeft in zeven ruimtes een overzicht van opkomst, bloei en ondergang van de porseleinmanufactuur in Holland gedurende de 18de eeuw. Hierbij komen aan de orde: de fascinatie voor het ‘witte goud’ ook wel Maladie de porcelaine genoemd, de stilistische ontwikkeling van de vormen van rococo via neoclassicisme naar Empire, tafelcultuur, concurrentie, bedrijfsrisico’s en sociaal ondernemerschap en de relatie met het buitenland.
Een eyeopener voor velen wordt de rol van Henri van Sypesteyn. Van Sypesteyn was één van de vroegste verzamelaars en droeg bij aan de kennis over Hollands porselein door presentaties in zijn eigen museum, door bruiklenen aan andere instellingen, door onderzoek en door publicatie.
Het Hollands porselein, een belangrijke kern in de eigen vaste collectie wordt tijdelijk versterkt door een groot aantal bruiklenen uit andere musea en van particulieren (Rijksmuseum, Amsterdam Museum, de gemeentemusea van Den Haag en Weesp, en anderen).
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een geactualiseerde heruitgave van het boek De Hollandse Porseleinroute. De publicatie behoudt zijn waarde als ontsluiting van dit collectieonderdeel en als beknopt naslagwerk ook na de tentoonstelling.
De maladie de porcelaine wordt geïllustreerd door het naast elkaar plaatsen van Hollands porselein met oosterse decors, Aziatisch porselein en Delfts aardewerk met blauwwitte ‘Chinese’ voorstellingen. Ook het in Duitsland en de Zuidelijke Nederlanden vervaardigde porselein, dat met fraaie hier toegevoegde decoraties als ‘Haags’ op de markt werd gebracht, krijgt een plaats bij het Chine de commande en Amsterdams bont. Het verhaal over serviezen en ensembles wordt verteld bij de gedekte tafel met Loosdrechts porselein.
Nevenactiviteiten
Op Sypesteyn kan het publiek zich niet alleen laven aan het Hollands porselein in de tentoonstelling, maar zich ook verder in het onderwerp verdiepen door het volgen van lezingen, door actief deel te nemen aan workshops of door het bijwonen van een symposium. Voor de leek die meer wil weten houdt kunsthistoricus Birgitte Mommers op vrij- en zaterdagen in juni, juli en augustus lezingen over de herkomst van porselein uit China en de ontdekking en de verspreiding van het geheim van de productie in Europa. Voor hen die in combinatie met een rondleiding door de tentoonstelling zelf ‘hands-on’ aan de slag willen, zijn er workshops porselein schilderen door Patricia Lotens en voor kenners die hongeren naar meer is er in september een symposium waar een vijftal experts specifieke aspecten van hun onderzoek zullen toelichten.
Voor de catering op het terras en in de gewelfkelder werkt Sypesteyn structureel samen met Spoon op Sypesteyn, die voor de gelegenheid een aangepaste menukaart verzorgt, waarin 18de-eeuwse smaak en thema’s als ‘het witte goud’ terugkeren.
Website: www.sypesteyn.nl |