WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Geen 'Verhaal Eronder'
Wijdemeren, za 28 januari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Burgemeester Smit onderzocht de verklaring van Joost Boermans (D66) dat er meer school achter het fiasco met de jaarrekening 2015. Zijn conclusie is dat er niets mis is.

In een brief van burgemeester Martijn Smit reageert deze op de verklaring van Joost Boermans (D66) in de commissie Bestuur en Middelen van 19 januari. In die verklaring zei Boermans dat de schriftelijke evaluatie van het moeizame en kostbare traject van de accountantscontrole van de jaarrekening 2015 niet compleet is. Volgens hem zit er nog een verhaal onder, waarover hij niets kan mededelen vanwege "vertrouwelijkheid".

Tijdens de commissie vroeg René Voigt (DB) hem wat hij bedoelde, maar kreeg daar geen antwoord op. Het "verhaal eronder" van Joost Boermans ging daardoor in de Gooi en Eemlander en in het verslag de WWK een eigen leven leiden. (Dat verslag schreven wij op basis van het geluidsverslag op de website van de gemeente (start 53 min, 53 sec.).

Geen geheime documenten of mededelingen

In een brief van eergisteren, van burgemeester Martijn Smit aan de raad (zie hieronder), verklaart deze dat hij de zaak onderzocht heeft in gesprekken met ex-wethouder Joep Frijdal, en de beide ex-auditcommissieleden, omdat hij de ongewenste beeldvorming in de Gooi en Eemlander rond het vertrek van ex-wethouder Frijdal wil wegnemen. (En die uit de WWK nemen wij aan. red. WWK.) Uit die gesprekken is hem niets gebleken over geheime documenten die vertrouwelijk aan de auditcommissie ter hand zijn gesteld of vertrouwelijke mededelingen die in of rond de auditcommissie zijn gewisseld. Hij heeft fractievoorzitter Joost Boermans (D66) gevraagd om de vertrouwelijke informatie met hem te delen. "Doch zonder resultaat" :schrijft burgemeester Smit.

Daarmee blijft overeind staan dat de ontslagen van wethouder Joep Frijdal en twee van de drie leden van de auditcommissie geen enkele relatie hebben met de problemen rond de accountantscontrole.

brief raadsindormatiesysteem 27-1-2017

Geachte leden van de gemeenteraad,

Donderdag 19 januari jl. is er in de commissie bestuur en middelen gesproken over het feitenrelaas jaarrekening 2015. Zoals u bekend was er de behoefte om het gehele proces rond de accountantscontrole van de jaarcijfers te evalueren. Dit was het argument om het feitenrelaas op te stellen en te bespreken met de commissie.

Tijdens de commissiebehandeling is door de heer Boermans gesteld dat er onder deze informatie nog een ander verhaal ligt die niet gedeeld mag worden met de gemeenteraad. In de Gooi en Eemlander is over de gang van zaken binnen de commissie een artikel verschenen waarin wordt gesteld dat er nog meer vragen zijn gerezen rond het aftreden van voormalig wethouder Frijdal. Er wordt melding gemaakt van informatie die wel bekend is bij de heer Boermans en overige toenmalige leden van de auditcommissie die niet gedeeld mag worden met de raad.

De voormalig leden van de auditcommissie alsmede voormalig wethouder Frijdal hebben om opheldering gevraagd. Er ontstaat nu immers het beeld dat er geheime documenten zijn waarbij ook een relatie wordt gelegd met het vertrek van de wethouder. Het is niet in het belang van onze gemeente om dit beeld te laten voortduren. Daarom heb ik de afgelopen dagen getracht een beeld te vormen van hetgeen gesteld is en informeer ik u hierbij over mijn bevindingen.

Uit contacten met de voormalig leden van de auditcommissie (heren Nienhuis en toenmalig voorzitter Lachman) is mij gebleken dat beide leden niet op de hoogte zijn van correspondentie die niet mag worden gedeeld met de gemeenteraad. Ook de huidig voorzitter van de auditcommissie beschikt niet over deze correspondentie. De heer Frijdal heeft te kennen gegeven niet van dergelijke correspondentie op de hoogte te zijn. De heer Boermans heb ik verzocht de informatie met mij te delen doch zonder resultaat.

Dit betekent dat ik vaststel dat alle correspondentie die verstrekt is aan de auditcommissie met uw raad gedeeld kan worden (voor zover dit niet al gebeurd is). Hierbij geldt wat mij betreft wel dat een afweging kan zijn dit vertrouwelijk te doen in verband verwijzing naar onze ambtenaren of financieel belang. Dit is echter niet anders dan bij andere zaken en bovendien is deze afweging dan aan uw raad.

De inhoudelijke gang van zaken is reeds besproken. Met deze brief vertrouw ik erop dat de suggestie van het bestaan van documenten die wel een rol spelen maar niet gedeeld mogen worden met uw raad niet langer aan de orde is.

Met vriendelijke groet,

De burgemeester van Wijdemeren,

drs. M.E. Smit

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
RJ/brief Wdm
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief