persbericht
Sterrenwacht Lezing 9 februari:
ESA’s komeetonderzoek: van Giotto naar Rosetta
Kometen hebben de mensheid altijd gefascineerd. Het verschijnen van een komeet aan de hemel is al sinds de oudheid opgemerkt en vastgelegd. Met telescopen zijn sinds de 17e eeuw nauwkeurige waarnemingen gedaan, maar door de ontwikkeling van de ruimtevaart is het mogelijk geworden kometen van dichtbij te onderzoeken.
Europa heeft een belangrijke rol gespeeld bij het komeetonderzoek. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft in de jaren 80 van de vorige eeuw de ruimtesonde Giotto langs de komeet van Halley laten vliegen waarbij gedetailleerde opnames zijn gemaakt.
In 2004 is de ESA satelliet Rosetta gelanceerd die in 2014 bij de komeet Churyumov-Gerasimenko is aangekomen en de subsatelliet Philae op het oppervlak heeft geplaatst voor nader onderzoek van de samenstelling van deze komeet. In september 2016 is Rosetta op de komeet geland en is er een einde gekomen aan deze spectaculaire missie.
Op 9 februari organiseert de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek een lezing door Dr. Henk Olthof over de nieuwe inzichten die deze missies hebben opgeleverd, inclusief de laatste resultaten van Rosetta. Henk Olthof heeft sterrenkunde gestudeerd in Groningen en is gepromoveerd in het ruimteonderzoek. Tot begin 2007 was hij werkzaam bij ESA/ESTEC in Noordwijk en nauw betrokken bij de ontwikkeling van experimenten voor de wetenschappelijke satellieten van ESA.
De lezing wordt gehouden om 20:00 uur op de eerste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in ’s-Graveland. Toegang is gratis voor leden. Niet-leden betalen €3. |