WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nieuws van de Bibliotheek
Loosdrecht, di 14 februari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Nieuws van de Bibliotheek. E-bikes, politiek, belastingaangifte, twee-talige boeken en de voorleeswestrijd.

persbericht

Nieuws van de Bibliotheek

Woensdag 15 februari van 10.00 -12.00 uur in Bibliotheek Gooi en meer vestiging Loosdrecht themaochtend over e-bikes door Co Verhoef van Bikeshop Loosdrecht

Co Verhoef komt vertellen waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van, en het rijden op, een e-bike. Het zal onder meer gaan over de verschillende typen trapondersteuning, actieradius, accu, motor, bediening, lage instap en het gebruik van de e-bike; recreatief of woon-werkverkeer.                                                                                         
Ook wordt er aandacht besteed aan de eigen verantwoordelijk m.b.t. het verstandig omgaan met de snelheid in het verkeer en het dragen van een helm.
Co Verhoef zal één of meer e-bikes meenemen.

Iedereen is van harte welkom, ook mensen die geen lid zijn van de bibliotheek. De entree is vrij!

Er is op deze ochtenden altijd iemand van SeniorWeb aanwezig om u te helpen met vragen over de PC, tablet, e- reader of smartphone.


Leer meer over politiek en de verkiezingen

Op 15 maart aanstaande zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Om je beter voor te bereiden op deze verkiezingen, heeft Bibliotheek Gooi en meer ProDemos uitgenodigd om twee informatiebijeenkomsten te verzorgen.

Wil je wel eens horen wat de Tweede Kamer eigenlijk precies doet? En wat de verschillende partijen vinden van zorg, AOW, immigratie en andere onderwerpen?
Dus volg je de politiek niet helemaal op de voet, maar wil je er wel iets meer over weten, kom dan naar een van de informatiebijeenkomsten!

Op maandag 20 februari is deze bijeenkomst over de verkiezingen in de vestiging in Loosdrecht van 14.00-16.00 uur.
En op maandag 13 maart in de vestiging in Weesp van 19.30-21.30 uur.

Er is een quiz en een bingo, en we leggen ook uit hoe het stemmen precies werkt.
De entree is vrij.

U kunt zo binnenlopen.

WORKSHOPS DIGITALE BELASTINGAANGIFTE

Vanaf 1 maart kunt u weer belastingaangifte doen. Hoewel de belastingdienst probeert het zo eenvoudig mogelijk te maken, is het niet voor iedereen even gemakkelijk om belastingzaken online te regelen. Als u zelf uw aangifte inkomstenbelasting wilt verzorgen, kunt u misschien wel wat hulp gebruiken.

Daarom organiseert Bibliotheek Gooi en meer 6 workshops om u op weg te helpen.

Na wat algemene informatie wordt stap voor stap het digitale formulier doorgelopen. Bij elk onderdeel wordt nadere informatie gegeven. Onder andere de eigen woning en persoonlijke aftrekposten, zoals zorgkosten en giften worden behandeld. Het gaat om eenvoudige situaties.
Vragen met betrekking tot een ondernemer of andere bijzondere situaties (denk aan echtscheiding/overlijden/woning(en) in aanbouw) worden niet behandeld.
Met de algemene informatie uit deze workshop kunt u vervolgens thuis of in de bibliotheek aan de slag. De bibliotheek stelt ook (kosteloos) computers ter beschikking.
De workshops zijn op de volgende data en tijden:
 
Woensdag               22 februari  in Weesp       van  14.00 - 16.00 uur
Woensdag                  1 maart    in Bussum      van 20.00 - 22.00 uur
Donderdag                 2 maart    in Naarden     van 10.00 - 12.00 uur
Vrijdag                        3 maart    in Muiden       van 10.00 - 12.00 uur
Maandag                    6 maart    in Loosdrecht van 14.00 - 16.00 uur
Dinsdag                      7 maart    in Eemnes     van 20.00 - 22.00 uur
           
                                  
Van tevoren aanmelden is gewenst, dat kan telefonisch, per mail en uiteraard aan de balie.
Kijk voor telefoonnummers en meer informatie op www.bibliotheekgooienmeer.nl


Bibliotheek Gooi en meer start met collectie tweetalige boeken!

Sinds 2014 voert Bibliotheek Gooi en meer met succes de VoorleesExpress uit. Sindsdien neemt de vraag van ouders naar kinderboeken in de moedertaal toe! Daarnaast is er ook een groeiende behoefte van ouders om samen met hun kinderen in het Nederlands te lezen. Immers, als een kind een grote woordenschat in de moedertaal heeft zal het de Nederlandse taal ook sneller beheersen. Bibliotheek Gooi en meer streeft ernaar om een zo compleet mogelijk aanbod aan boeken te hebben. 

Daarom is er gezocht naar een mogelijkheid om in de behoefte van deze groep ouders te voorzien. Dat is gelukt! Sinds kort is er een collectie tweetalige boeken aan de collectie toegevoegd. Het zijn prenten- en jeugdboeken in het Nederlands en tenminste 1 andere taal. Soms wel 3 andere talen zoals bij het boek 'Fiep in 100 woorden' van onze eigen Fiep Westendorp. 

In deze nieuwe collectie tweetalige boeken vinden ouders handvatten om samen met hun kinderen met taal en lezen aan de slag te gaan. Een aantal vrijwilligers van de VoorleesExpress heeft deze boekjes in hun gezinnen uitgeprobeerd. Het blijkt echt een concrete en laagdrempelige manier om het samen lezen vorm te geven. De collectie komt in Bussum en in Weesp te staan.

Het ter beschikking komen van deze nieuwe collectie tweetalige boeken wordt feestelijk gestart op woensdag 15 februari om 15.00 uur in Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum in aanwezigheid van wethouder Marleen Sanderse. Deze middag zal Harrie Hamers, vrijwilliger van de VoorleesExpress, voorlezen in het Nederlands. Een ouder die deelneemt aan de VoorleesExpress zal hetzelfde verhaal voorlezen in het Arabisch.

Sanne van Vliet wint voorleeswedstrijd van Bibliotheek Gooi en meer.

Sanne van Vliet van basisschool De Terp uit Weesp heeft zaterdagavond de Voorleeswedstrijd van Bibliotheek Gooi en meer gewonnen. De wedstrijd vond plaats in de vestiging in Bussum en het was  een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar zal binnenkort de regio Gooi en Vechtstreek vertegenwoordigen in de kwartfinale. En wellicht wordt ze wel De Nationale Voorleeskampioen 2017!

De 13 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Teresia Spoelman naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek. Tijdens de pauze trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend halfuurtje, werd door juryvoorzitter Niels Rood het verlossende woord gesproken.

Sanne las een fragment voor uit het boek Ik ben er nog van Debby Petter. De jury vond dat zij de emotie die in het boek zat erg goed kon overbrengen op het publiek. Sanne zal één van de  deelnemers zijn aan de kwartfinale die op 15 maart 2017 gehouden zal worden in Haarlem.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief