We kijken terug op de bestuurlijke geschiedenis van 's-Graveland, te beginnen op 1 augustus 1966, het moment van de fusie van Ankeveen, Kortenhoef en 's-Graveland.
Op 1 augustus 1966 werden de zelfstandige gemeenten Ankeveen, Kortenhoef en 's-Graveland samengevoegd tot de gemeente 's-Graveland. De gemeente 's-Graveland werd op 1 januari 2002 samengevoegd tot de gemeente Wijdemeren samen met Nederhorst den Berg en Loosdrecht (dat toen over ging van de provincie Utrecht naar Noord-Holland).
Blik in het verleden
Met hulp van twee (voormalige en huidige) gemeenteambtenaren kregen wij onderstaand overzicht van alle colleges in 's-Graveland vanaf de fusie in 1966 tot de opheffing in 2001. De oudere inwoners van voormalig 's-Graveland zullen bij het zien van deze lijst beelden terug krijgen van de voormalige burgemeesters en wethouders, die de zeer levendige, om niet te zeggen rumoerige, politiek van 's-Graveland beheersten.
Opmerkelijk
Er zitten een paar opmerkelijke zaken in het bovenstaande overzicht. Zo is wethouder Piet van der Walle tot 1 augustus 1976 KVP-wethouder, waarna hij benoemd werd als burgemeester in zijn eigen gemeente. Iets dat zelden gebeurt. Wim Kozijn werd als burgemeester benoemd op 16 maart 1987 en hij bleef dat tot de opheffing van de gemeente 's-Graveland op 31 december 2001.
Co de Kloet zien we regelmatig verschijnen en verdwijnen in het overzicht. Zijn politieke carriere begon op 4 september 1974 voor de PvdA. Op 8 mei 1980 strandde zijn wethouderschap op de verdeling van woonruimte waarvan de raad vond dat die niet eerlijk had plaatsgevonden. In april 1986, na de verkiezingen, kwam Co de Kloet terug als wethouder, ditmaal voor Dorpsbelangen. In 1992 diende zijn eigen fractie een motie van wantrouwen tegen hem in vanwege een artikel in de Telegraaf. De laatste raadsperiode kende in 1998 een diepe bestuurscrisis, waarvoor de hulp van een extern bureau werd ingeroepen. Aan het eind van die crisis kwam Co de Kloet voor de derde keer terug als wethouder voor DB.
De laatste raad van 's-Graveland
V.l.n.r. staand: Gerrit van den Broek (VVD), Douwe van Essen (CDA), Nadja Jungmann (D66), Henk de Kloet (DB), Wim Hafkamp (VVD), René Voigt (DB), Ria van Rijn (Gem.secr.), Dick 't Hoen (VVD), Jan van den Broeck (CDA). Zittend: Fenna Tuunter (PvdA), Co de Kloet (DB), Wim Kozijn (Burg.), Wim Neef (CDA), Nelleke Schenkkan (AB). Rie Boeve (GroenLinks) ontbreekt.
Zangduo
Co de Kloet vormde samen met mede-wethouder Gerard Torsing het roemruchte wethoudersduo dat met een loflied op Hanja Maij-Weggen (mp3), de CDA minister van Verkeer op de plaat zette. Landelijke bekendheid was het gevolg.
Wijdemeren
De wethouders Co de Kloet (DB) en Wim Neef (CDA) maakten de overstap naar het eerste college van Wijdemeren waar zij gezelschap kregen van Bert Nagel (CDA), Yvonne Siemons (DB Loosdrecht) en Ties Hagen (PvdA).
In Wijdemeren hebben we eerst een interim burgemeester gehad, de heer Otto van Diepen, tot Don Bijl werd benoemd tot de eerste burgemeester van Wijdemeren. Hij werd in 2010 opgevolgd door de huidige burgemeester Martijn Smit. |