WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wilma heeft groot gelijk!
Nederhorst den Berg, do 20 april 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Wilma Snel kreeg een boete van 317 euro, omdat zij op de N236 tussen Weesp en Nederhorst 80 km per uur reed. En dat mag niet van de aannemer.

In De Zijlijn

Wilma heeft groot gelijk!

Wie regelmatig over de Gooilandseweg (N236) tussen Weesp en Ankeveen rijdt kent de 50 km ergernis.

De te smalle Vechtbrug wordt vervangen door een nieuwe brug, iets dat hoognodig was. Langs de bestaande weg  ligt een nieuw dijklichaam c.q. talud waar de nieuwe brug op zal worden aangesloten. Tot zover niets aan de hand. Allemaal te prijzen activiteiten waarvoor alle gebruikers van die weg begrip hebben.

Hapsnap

Waar wij allemaal, regelmatige gebruikers van de Gooilandseweg, geen enkel begrip voor hebben zijn de hapsnap verkeersborden die de aannemer enkele maanden geleden in de berm heeft gepoot. Zo staat er,  net na Weesp, richting Ankeveen, een bord waarop staat dat de maximumsnelheid 50 km/u is. Negenennegentig van de honderd keer dat je dat bord passeert vraag je je anderhalve kilometer lang af waarom je daar geen 80 km/u zou mogen rijden. Geen werkzaamheden in uitvoering te zien. Geen wegenbouwers in oranje hesjes te zien. 80 km stickers op de hectometerpaaltjes. De N236, Gooilandseweg ligt er stilletjes en schoon bij zoals hij daar al tientallen jaaren ligt. (Ik kan het weten, want toen fietste ik er vaak langs van Amsterdam naar Bussum.)  Vertwijfeld vraagt de automobilist zich terecht af waarom je hier in ’s hemelsnaam geen 80 km per uur zou mogen rijden.

Uitlokking

De situatie lokt snelheidsovertredingen uit. Een verkeersmaatregel moet enigszins te begrijpen zijn, anders werkt hij in zijn tegendeel. De weggebruiker die geconfronteerd wordt met een onzinnige maatregel, zoals op dit stuk provinciale weg, ergert zich en gaat hem bewust overtreden. En dat gebeurt dus ook. Iedereen rijdt er tachtig kilometer per uur, tot je bij de brug komt, waar wel bouwactiviteit is en je je  dus best wel aan de snelheid wil houden. Voorbij de brug en de afslag Nederhorst is het richting Ankeveen nog een heel stuk hetzelfde liedje. Vijftig km/u op de oude weg zonder bouwactiviteiten in de buurt. Hij ligt er ook daar bij als het circuit van Zandvoort

317 euro boete

Waarom schrijf ik dit? Omdat in de Gooi en Eemlander van vanmorgen een noodkreet van Wilma Snel uit Nederhorst den Berg stond. Zij kreeg 317 euro boete omdat zij ’s avonds om kwart voor negen gewoon 80 km/u reed. Er werd niet gewerkt, de weg lag er bij zoals hij er al jaren bij ligt. En ja, uit eigen ervaring kan ik zeggen dat iedereen de hele dag en nacht op dat stuk 80 rijdt. Omdat het altijd zo was, omdat het op de hectometerpaaltjes staat en omdat er geen wegwerker te bekennen is. Ook het hele weekend, als er helemaal niets gebeurt, staan die borden van de aannemer daar. De ideale plek om de inkomsten uit boetes op te krikken dus. En dat gebeurt dus kennelijk ook. ’s Avonds en in het weekend.
Wilma is een Facebookactie gestart om de provincie te bestoken met protesten.

Analyse en andere criteria

Henk Runhaar, die het stuk over Wilma in de krant schreef deed ook aan wederhoor. Hij vroeg aan de politie waarom zij controleren op van die rare tijden en terwijl er geen enkele reden voor die snelheidsbeperking is. Het antwoord was: “Er wordt al een tijdje meerdere keren per week gecontroleerd. Dat is noodzakelijk op basis van analyse en andere criteria. 50 geldt ook als er geen werkzaamheden zijn. Het gaat om een traject van twee kilometer, waarbij niet altijd te zien is of er gewerkt wordt. Als er niet gewerkt wordt is er ten allen tijde sprake van gevaarelementen. Bijvoorbeeld oneffenheden of zand op de weg.”: aldus een woordvoerster van de politie desgevraagd.

“Analyse en andere criteria.”  De hoeveelheid zonneschijn en of de peultjes  al geplukt kunnen worden. Zo lust ik er nog wel een paar.

Het gevaarlijkst zijn de automobilisten die vijftig of minder rijden, terwijl verder alle andere weggebruikers met tachtig aan komen rijden.

Wilma heeft volkomen gelijk!

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik JUngmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief