WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De Oranje Kliko Komt!
RegioGV, wo 19 april 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Wethouder Liesbeth Boersen van Blaricum reikt de eerste van 23.000 PMD kliko's met oranje deksel in Huizen, Laren en Blaricum uit aan Karin Maatje.

De oranje golf spoelt de komende anderhalf jaar over de regio, dus maak maar vast plaats voor de volgende kliko die de GAD bij u in de tuin komt stallen.

persbericht

Wethouder Boersen overhandigt nieuwe pmd-kliko in Blaricum

Deze week is gestart met het uitzetten van 23.000 containers voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd) in Blaricum, Laren, Huizen en een stukje Naarden. Wethouder Liesbeth Boersen van Blaricum overhandigt één van de eerste containers op vrijdag 21 april 2017 aan inwoner Karin Maatje. Zij doet dit samen met Daniël Walkot, manager GAD.

Karin Maatje deed afgelopen winter mee met de campagne ‘100 huishoudens in 100 dagen 100% afvalvrij’. Daarbij lieten 170 gezinnen in onze regio zien dat het zonder veel moeite goed mogelijk is om veel minder restafval over te houden dan het gemiddelde in de regio. Een manier om dat te doen, is je afval goed scheiden.

Om het scheiden makkelijker te maken, worden alle huishoudens in de regio Gooi en Vechtstreek die gebruik maken van kliko’s de komende jaren voorzien van een pmd-container. Het uitzetten van de nieuwe containers in de hierboven genoemde gemeenten is gestart op 18 april 2017 en neemt ongeveer zes weken in beslag. Meer informatie hierover is te vinden op www.gad.nl/containers of via telefoonnummer 0800-1050.

Tips voor minder afval

In de actie ‘100 huishoudens in 100 dagen 100% afvalvrij’ gaven inwoners goede tips voor het verminderen van je restafval. De belangrijkste:

  • Afval goed scheiden: het grootste deel van het huishoudelijk afval kan daardoor hergebruikt worden en dat scheelt flink in de hoeveelheid restafval.
  • Bewust boodschappen doen: verpakkingsmateriaal wat je niet in huis haalt, hoef je ook niet weg te gooien. Denk bijvoorbeeld aan los kopen van groente en fruit en meenemen van eigen bakjes en zakjes om gekochte producten in te laten verpakken.
  • Afgepast koken: geen eten overhouden, restjes invriezen, af en toe een kliekjesdag en wat je overhoudt delen met de mensen in je omgeving.
  • Spullen delen: lenen is het nieuwe kopen. Iets wat je maar af en toe gebruikt, hoef je niet te kopen, maar kun je lenen.

Voorkeur voor de pmd-container

De afgelopen jaren heeft de GAD onderzocht welk inzamelmiddel de voorkeur heeft bij de inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek. Daarbij is bijvoorbeeld de hierboven genoemde proef met de pmd-container gedaan, maar daarnaast zijn ook onder andere enquêtes gehouden en gesprekken gevoerd. Daaruit is gebleken dat het merendeel van de inwoners de voorkeur geeft aan een pmd-container om het pmd te scheiden, waar dat kan. Op plekken waar dat niet kan komen ondergrondse containers.

Daarmee verdwijnen de pmd-zakken uit het straatbeeld. Nu zorgen de zakken rond de ophaaldagen nog voor een rommelig beeld, omdat ze vaak al ver van tevoren buiten worden gezet, wegwaaien of worden opengetrokken door katten en vogels. Ook de wijkcontainers voor pmd, bijvoorbeeld in winkelcentra, zijn er over enkele jaren niet meer.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief