De canon van Wijdemeren over de lokale media leidde tot een reactie van Popko Biel uit Ankeveen. Zijn opa gaf jarenlang 'Het Zakennieuws' uit.
Het Zakennieuws
Popko Biel uit Ankeveen schreef ons: "In uw artikel over het lokale nieuws mis ik een verhaal over "Het Zakennieuws", een destijds door mijn grootvader uitgegeven plaatselijke krant waarin naast het lokale nieuws ook door de plaatselijke middenstand geadverteerd werd. Het blad heeft jarenlang bestaan en werd zeer gewaardeerd." Hij wees erop dat in het archief van de Historische Kring In De Gloriosa (HK) veel te vinden is over het blad van zijn grootvader. Onderstaande knipsels uit het archief van de HK stuurde hij ons. Meer is hier te vinden op de site van de Historische Kring.
P. Biel Zuid 364 's-Graveland
De uitgeverij van Grootvader Biel zat op Zuid 364 in 's-Graveland. (Tegenwoordig noemen we dat Zuidereinde.) Zijn blad werd verspreid in 's-Graveland, Ankeveen, Kortenhoef, Nederhorst den Berg, de nabije lanen in Hilversum, de Horstermeer, Vreeland, Loenersloot en Loenen a/d Vecht.
Jaargang 29, april 1967.
Op 1 augustus 1966 werden de gemeenten Kortenhoef en Ankeveen opgeheven en gefuseerd met 's-Graveland. Die fusie bleef nog een jaar of acht pijn doen, hetgeen zich uitte in het kombord van Kortenhoef op de Kortenhoefsedijk, waar het onderschrift 'gemeente 's-Graveland' onder Kortenhoef met zwarte verf onleesbaar werd gemaakt. (Zoals men dat in de Voerstreek in België doet met namen in het Vlaams of het Frans, afhankelijk van wie dat doet.)
Behoud namen Kortenhoef en Ankeveen
De vraag na die fusie was of post naar Ankeveen en Kortenhoef verzonden moest worden naar een adres in Ankeveen of Kortenhoef, of naar een adres in 's-Graveland, waarbij Kortenhoef en Ankeveen zouden degraderen tot wijken van 's-Graveland. De discussie in de 's-Gravelandse raad onder voorzitterschap van burgemeester Jansen en met wethouder Wim de Kwant (Algemeen Belang, Ankeveen) in het college, waar bovenstaande krantenkop op slaat, ging over die kwestie. Het college wilde af van de aparte namen.
Burgemeester Jansen.
(Foto: HK Kortenhoef..)
Naar verluidt was het aan het ingrijpen van Wout Hilhorst (postbezorger in Ankeveen)op het laatste moment te danken dat de namen Kortenhoef en Ankeveen in de postbestelling behouden bleven. Zijn vrouw Nel runde in die tijd een postkantoor in Ankeveen.
Bekende namen
Bij het lezen van de paar knipsels vallen namen op die ook vandaag nog bekendheid in de 's-Gravelandse kernen hebben. Reijmerink, Schauffeli, Beemsterboer, Nagel, De Kwant, Fokke. Het oudste document dateert van 1936. Dat is een A4 met een advertentie voor Van Rijn, leverancier van melk etc. in de Horstermeer en kruidenier Schaufelli op de Kerklaan 310 in Kortenhoef.
Jubileum
In maart 1963 nodigt uitgever Biel zijn relaties uit voor het 25-jarig jubileum dat op 26 maart gevierd zal worden in café De Oude Tram van Van 't Klooster aan de Kerklaan in Kortenhoef. (Het pand waar nu al vele jaren het Indonesische restaurant Solo zit.)
|