ingezonden brief
Het gaat niet om een Bestuurskrachtonderzoek
Op het rapport van Deloitte met de Bestuurskrachtmeting valt veel aan te merken. De conclusie dat Wijdemeren onvoldoende bestuurskracht heeft, wordt slecht onderbouwd en wordt terecht van alle kanten bekritiseerd. Wijdemeren heeft geen financiële problemen, en we hebben meer ambtenaren dan vergelijkbare gemeentes.
Maar het blijkt om heel andere zaken te gaan:
- Het gaat om versterking van de Regio. De Provincie wil de Regio versterken om taken als economie, bereikbaarheid, wonen, natuur en landschap beter aan te kunnen pakken. De Regio Gooi- en Vechtstreek vindt men nu niet besluitvaardig met 8 gemeentes, 54 Collegeleden en 170 raadsleden (bestuurlijke drukte). De Provincie vindt dat er regionaal een probleem is en wil de regio versterken. De gemeentes zijn bijzaak, die moeten maar volgen, en het belang van de inwoners is secundair.
De vermeende problemen in de Regio worden waarschijnlijk onvoldoende opgelost in de ogen van de provincie met concentratie naar 3 gemeentes, dan blijf je geschillen houden. Dat is alleen maar een tussenstap naar het uiteindelijke doel: één gemeente Gooi- en Vecht. Een fusie van slechts Hilversum en Wijdemeren lost al helemaal niets op, dan houd je nog 7 gemeentes over. Wijdemeren is slechts een pion in het schaakspel van de Provincie.
Een buitenstaander zal denken: wat is het nut van een Regio? Dat is een speeltje van politici en consultants, hef de Regio op en laat de provincie lekker die taken overnemen. Zo is het ook bedoeld in het Huis van Thorbecke met drie verdiepingen: Rijk, Provincie en Gemeente. Geen Regio, weg democratisch gat.
- Bestuurskracht is relatief, het is afhankelijk van je ambities. Bestuurskracht wordt gemeten naar de ambities die je hebt, en of je ze kan realiseren. Volgens Deloitte. Als je als gemeente veel ambities hebt, veel wilt, heb je veel bestuurskracht nodig. Dan heb je al gauw veel ambtenaren nodig. Als je als gemeente minder ambities hebt, bescheiden bent, is de bestuurskracht al snel wel voldoende. De werkelijke vraag in Wijdemeren is dus niet of we voldoende bestuurskracht hebben, maar dat we moeten kiezen wat ons ambitieniveau is:
- Hebben we veel ambities, willen we veel projecten realiseren, alles razendsnel afhandelen, regionaal stevig meepraten, dan hebben we veel bestuurskracht nodig. Veel ambtenaren, uiteraard extra kosten, en opgaan in een groter verband (fusie). Veel instellingen zijn er aan ten ondergegaan.
- Of moeten we als Wijdemeren bescheiden zijn, hebben we beperkte ambities, willen we niet alles en zijn we tevreden met de huidige gang van zaken met de maatvoering die past bij kleinschalige kernen die draaien op vrijwilligers. En daar waar de gemeente Wijdemeren het niet aankan, werken we samen of huren een grote broer in.
Kijk, dat zou nou een goede vraag zijn voor de Enquête die de gemeente binnenkort houdt.
Burgerinitiatief Wijdemeren2020
www.wijdemeren2020.nl |