Wijdemeren is volgens Deloitte mede-opdrachtgever voor de bestuurskrachtmeting. Dat is in tegenspraak met de stelling van het college dat de provincie alleen opdrachtgever was.
Maandagmiddag kregen alle honderdnegenenzeventig raadsleden, wethouders en burgemeesters uit de regio Gooi en Vechtstreek een toelichting van de onderzoekers van De loitte op het bestuurskrachtonderzoek ’Het resultaat telt’.
Herhaling van zetten
Daar werd een herhaling van zetten gedaan van datgene wat in de conclusies van het eindrapport staat. Heel in het kort:
- De hele Regio is te versplinterd qua bestuur om de ambities waar te maken.
- Er is teveel bestuurlijke drukte met negen gemeenten (en 179 bestuurders) in de Regio.
- In de hele regio is Wijdemeren als enige gemeente onder de maat wat bestuurskracht betreft.
- Wijdemeren heeft teveel gesneden in het ambtenarenapparaat, waardoor de gemeente te zwak is.
- Deloitte beveelt aan om te komen tot één gemeente Gooistad met 250.000 inwoners, maar als dat niet haalbaar blijkt dan toch tenminste het aantal gemeenten in de regio te beperken tot drie.
Weesp weigerde om mee te doen aan het Deloitte-onderzoek van de provincie en liet zelf een onderzoek naar de bestuurskracht uitvoeren. Uit dat onderzoek bleek dat ook Weesp rijp is voor een fusie omdat de gemeente niet op eigen kracht verder kan.
DLP en D66 op verkeerde been
Gert Zagt DLP |
Joost Boermans D66 |
In de G&E van vanmorgen staat dat twee van de drie oppositiepartijen in Wijdemeren, DLP en D66, vinden dat zij door het college op het verkeerde been zijn gezet. Tot nu toe wimpelde burgemeester Martijn Smit vragen over de bestuurskrachtmeting vanuit de oppositie af met de mededeling dat het onderzoek gaande was en dat dat onder de regie en de opdracht van de provincie Nood-Holland gebeurde. Ofwel Wijdemeren speelde geen rol in dat proces, omdat de opdracht van de provincie kwam.
Tijdens de bijeenkomst afgelopen maandag verklaarde de onderzoeker van Deloitte dat ook Wijdemeren, naast Blaricum, Hilversum en Huizen, mede-opdrachtgever was voor het onderzoek. Dat werd bevestigd door een woordvoerder van de provincie.
Onaangenaam verrast
Gert Zagt (DLP) en Joost Boermans (D66) zijn onaangenaam verrast door dit feit. De beide politici wilden indertijd meebeslissen over de vraagstelling waarmee Deloitte op pad werd gestuurd. Toen verklaarde burgemeester Martijn Smit dat de Wijdemeerse raad daar niet over ging, omdat het een opdracht van de provincie was. Nu blijkt dat ook Wijdemeren mede-opdrachtgever was, waarmee de Wijdemeerse raad dus wel iets te zeggen had over de opdracht aan Deloitte.
Als er al een bestuurskrachtmeting nodig was, dan had D66 gekozen vooor de Weesper variant, het onderzoek in eigen beheer laten uitvoeren.
Volgens de beide oppositiefractievoorzitters heeft Wijdemeren geen rekening ontvangen van Deloitte voor de uitvoering van het BKM onderzoek.
Dossier Bestuur Gooi en Vechtstreek |