ingezonden brief
De onbeantwoorde vraag
Menig inwoner van Loosdrecht zwemt, roeit, waterskiet, zeilt, supt en schaatst in en op de Loosdrechtse Plassen. Vroeg in de ochtend tref je de ijsvogel langs de oever van de Drecht, in een uithoek zitten de blauwe reigers en de rietkragen zijn de broedplaats voor de zeldzame grote karekiet. Al sinds 1957 worden de Loosdrechtse Plassen beheert door het Plassenschap.
Het Plassenschap heeft tot taak het onderhouden en beheren van recreatievoorzieningen in en rond de plassen. Waaronder bemoeienis met ligplaatsen van woonschepen; het maken van steigers en beschoeiingen; het vaarwegbeheerder; het snelvaarbeleid; en het beheer van sluizen. Het Plassenschap heeft eigen financiële middelen, bestuur en ambtelijke capaciteit.
Gemeente Wijdemeren is deelnemer aan deze zogenaamde gemeenschappelijke regeling , samen met gemeente Stichtse Vecht en de Provincies Utrecht en Noord-Holland. Het Plassenschap is weer deelnemer aan de gemeenschappelijke regeling Recreatie Midden Nederland. Bestuurd door de dagelijkse besturen van diverse recreatieschappen allemaal in de provincie Utrecht gelegen.
De complexiteit van de bestuurlijke organisatie is toegenomen toen in 2002 de gemeente Loosdrecht, sinds 1812 een Utrechtse gemeente, met de Noord Hollandse gemeenten ‘s-Graveland en Nederhorst den Berg fuseerde. Daar waar eerst drie gemeenten (Breukelen, Loenen en Loosdrecht) allen behorende tot dezelfde provincie deelnamen, zijn het er nu twee ieder behorende tot een andere provincie.
Is het vreemd dat op het gebied van natuur en recreatie de aanpak van de Loosdrechtse Plassen moeilijk zo niet onmogelijk is.
Een samenwerking met gemeente Stichtse Vecht is noodzakelijk. Een gemeentelijke samenwerking verband is met gemak te ontbinden, is gebleken.
Waarom zou een fusie met Hilversum een oplossing zijn voor de aanpak van de Loosdrechtse plassen? Wat, als het slechts een aanname is en over enkele jaren blijkt dat die situatie niet verandert of zelfs verslechtert. En de Loosdrechtse plassen verwateren.
Is zo een fusie dan met even veel gemak te ontbinden als een samenwerkingsverband?
Loosdrecht was sinds 1812 een Utrechtse gemeente. Misschien is het te overwegen de situatie van voor 2002 te herstellen: een gemeente en een provincie gaan de Loosdrechtse plassen ‘aanpakken’.
Liesbeth Siderius
Loosdrecht |