WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
HKL kan Gebouw Kopen
Wijdemeren, vr 28 oktober 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Gisteravond sprak de raad over de Hist. Kring Loosdrecht, Veilig naar School, moest het publiek even weg en werd er afscheid genomen van raadsgriffier Ina Schutte-Van der Gans.

Het was een redelijk opmerkelijke gemeenteraad gisteren. Burgemeester Martijn Smit deelde mee dat Patricia Mossinkoff aangaf dat zij de zetel van D66 en de raad verlaat. Tussen neus en lippen liet de burgemeester weten dat Mario Wouters die zetel zal gaan innemen. Naast de burgemeester dat het vertrouwde gezicht van raadsgriffier Ina Schutte. Voor het laatst, want aan het eind van de raad werd haar eervol ontslag verleend om in Leusden, dichtbij haar woonplaats Amersfoort de functie van raadsgriffier te gaan vervullen.

Zwart Gat

Ook kondigde burgemeester Martijn Smit aan dat er halverwege de vergadering een besloten deel zou zijn, waarbij geen pers en publiek zou zijn toegelaten. Zelfs het onderwerp was geheim. Ook dat was een novum dat wij tijdens de raadsvergadering in jaren niet meer meemaakten in Wijdemeren.

Naast een aantal hamerstukken en enkele benoemingen aan het eind van de raad stonden er maar twee punten op de agenda. Het al dan niet meewerken aan een regeling waarmee de Historische Kring Loosdrecht (HKL) een eigen gebouw zou kunnen kopen en voorzieningen om kinderen veilig van en naar school te kunnen laten gaan.

De Gunfactor

Het debat over de regeling voor de HKL stond vrijwel meteen op scherp. Een debat tussen de rekkelijken en de preciezen, de raadsleden die het de HKL wel gunnen en daarom wel heel erg soepel met de eigen regels om gaan en de raadsleden die zich houden aan de eigen regels en het eigen beleid en daarom van mening waren dat er nu geen besluit genomen kon en moest worden, maar dat het besluit aangehouden moest worden.

De regeling

Het debat ging er over of de raad de z.g. 1/3 regeling wilde toestaan aan de HKL. De HKL zit nu in Het Drieluik op het Lindeplein, maar kan op termijn de vaste lasten daar niet dragen. De 1/3 regeling houdt in dat een organisatie voor een grote investering een beroep doet op de gemeente, waarbij die organisatie zelf een derde van de investering betaalt, de gemeente er zonder voorwaarden een derde bij past en de gemeente een derde als renteloze lening met een looptijd van 25 jaar bij legt. In het geval van de HKL, die het gebouw De Magneet aan de Nootweg wil kopen, gaat het hier om iets meer dan € 50.000 per derde deel. Vijftig voor de HKL, vijftig als schenking van de gemeente en vijftig als renteloze lening.

De preciezen, doelmatig en rechtmatig

Robby Israel (VVD) opende het debat en gaf aan dat zijn partij, zoals alle partijen trouwens, de HKL een warm hart toedroeg. Maar hij was van mening dat eerst de inventarisatie van alle gemeentelijke gebouwen klaar moet zijn, om pas daarna tot een besluit over een eventuele regeling voor de HKL te nemen. Bovendien vond hij dat de aankoop van de HKL niet goed omschreven was en het onduidelijk was wat er zou gebeuren als de HKL binnen afzienbare tijd het aangekochte gebouw err zou verkopen o splitsen. Afgezien van die punten vond hij het uit een oogpunt van bestaand beleid niet juist om nu voor "één sympathieke aanvrager" een uitzondering te maken. En tenslotte was zijn bezwaar dat er geen dekking voor het uit te geven geld in het raadsvoorstel staat. Hij kondigde een amendement aan om het besluit uit te stellen tot na de toekomstvisie over gemeentelijke gebouwen.

Joost Boermans (D66) ondersteunde het betoog van de VVD volledig. Bovendien gaf hij aan dat er regels staan in de 1/3 regeling, die een verzoek om gebruik te maken van de regeling precies omschrijven. Zo moet een verzoek voor 1 maart in een begrotingsjaar ingediend worden. Hier gebeurde dat vijf maanden te laat. Ook hij vroeg om het aanhouden van het besluit.

Gert Zagt (DLP) sloot zich bij de VVD en D66 aan. De Scouting Klaas Toxopeus, die ooit gebruik maakte van de regeling vond hij geen echt precedent.

De rekkelijken met de gunfactor

René Voigt (DB) kwam met een opmerkelijke mededeling. De HKL zou volgens hem voldoende geld in kas hebben om de renteloze lening direct af te betalen. Of het college dit wist? Hij miste in het voorstel een regeling om bij verkoop van het gebouw de schenking van € 50.000 door de HKL aan de gemeente terug te laten betalen. Hij diende daarvoor dan ook een amendement in. Om die clausule toe te voegen aan het raadsbesluit. Ook raadde hij aan om nog eens goed naar de 1/3 regeling te kijken, omdat die, naar nu bleek, toch wel behoorlijk rammelt. Maar, al met al steunde hij het voorstel om de HKL te helpen.

Stan Poels (GL/PvdA) speelde een rol die ingegeven leek door coalitiebelangen. In de commissie was zijn fractie uiterst kritisch over het voorstel. Nu, in de raad, bleken de bezwaren gesmolten als sneeuw voor de zon. "De wethouder zegt dat de regeling kan. Het is prettig voor de HKL als ze een eigen pand hebben. Wij stemmen in met het voorstel."

Rosalie van Rijn (CDA) bleek een groot voorstander van het besluit om de HKL met de 1/3 regeling het gebouw De Magneet te laten kopen. In een debatje met Robby Israel (VVD) zei deze dat de raad toch niet zomaar kan afwijken van de regels en het beleid. Rosalie van Rijn (CDA) antwoordde hem "dat dat nu precies is waarvoor we hier zitten. Om nieuwe dingen te doen."

Daarmee was in feite het hele debat getypeerd. VVD, D66 en LP wilden zich aan het beleid en de regels houden en geen overhaaste besluiten nemen omdat De Magneet nu te koop is. DB, PvdA/GL en het CDA gunden de HKL het gebouw en knepen daarom een oogje dicht over de regels en het beleid.

Nu moet HKL kopen!

Wethouder Theo Reijn Herhaalde enkele malen dat de 1/3 regeling in dit geval toegepast kan worden en dat hij daarom daar aan vasthoudt. De te late indiening en het gebrek aan dekking vond hij geen bezwaar. "De HKL kan nu dat gebouw kopen!!" Waarmee hij druk zette op de raad om in te stemmen. Hij zegde toe nog eens kritisch te kijken naar de regeling. Over het terugbetaal-amendement van DB hield hij in eerste instantie de boot af. "We moeten bekijken of dat juridisch wel kan." Nadat voor dat amendement een ruime meerderheid steun leek te gaan geven en na een korte schorsing bleken die juridische problemen verdampt.

Er werd gestemd. Voor het amendement voor het aanhouden van het besluit stemden de VVD, D66 (twee leden) en DLP. Zeven van de achttien zetels. Verworpen.

Aangenomen

Daarna werd gestemd over het DB amendement om een clausule voor terugbetaling bij verkoop toe te voegen. Tegen dat amendement werd gestemd door Joost Boermans (D66) en DLP. Voor stemden DB, CDA en GL/PvdA, alsmede Nanne Roosenschoon (D66), 15 zetels van de achttien. Daarmee was ook het raadsvoorstel aangenomen en kan de HKL het nieuwe gebouw De Magneet aan de Nootweg in Nieuw Loosdrecht gaan kopen.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief