WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Huish. Hulp en ID-Fraude
Nederhorst den Berg, di 25 oktober 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster wil huishoudelijke hulp inhuren, maar hij weigert zijn geboortedatum en BSN af te geven omdat de overheid dat sterk afraadt i.v.m. ID-fraude.

Update 26-10-2016, 21.07: Een lezer reageerde met de opmerking dat het hier over een andere firma gaat dan de door Cor Koster genoemde. Een organisatie met een vergelijkbare naam. Om misverstanden te voorkomen en omdat het niet echt relevant is voor de boodschap in het stuk van Cor Koster, hebben wij de naam van de organisatie in XYZ gewijzigd.

Lees ook:

Laat u niet zomaar kopiëren
Welke bedrijven mogen een kopie van mijn identiteitsbewijs maken?

ingezonden brief

Geboortedatum en burgerservicenummer, s.v.p.

De rijksoverheid waarschuwt met regelmaat: geef niet meer persoonlijke informatie af dan strikt noodzakelijk. "Met de gegevens op uw identiteitsbewijs, zoals naam, geboortedatum en burgerservicenummer (BSN) is het voor criminelen erg makkelijk om een lening aan te vragen of een telefoonabonnement af te sluiten", aldus de waarschuwing. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik maak gebruik van de subsidie op huishoudelijke hulp van 10 euro per uur, waar — om onnaspeurbare redenen — alle inwoners van Gooi en Vechtstreek aanspraak op kunnen maken. Die hulp wordt geleverd door één van de 15 zorgaanbieders in de regio. Mijn keuze viel op XYZ Nederland. Huishoudelijke hulp kost daar normaal €23 per uur, maar met subsidie betaal ik slechts €13.

De hulp bevalt prima: een leuke, vlotte jonge meid die door het huis heen vliegt. Haar organisatie is echter niet ingesteld op mensen zoals ik. Ik heb inmiddels twee keer een contract getekend. De eerste keer bleek het contract zoekgeraakt te zijn. Vorige week geleden kreeg ik een telefoontje over de tweede keer: ik had niet alles ingevuld. Ze konden pas een rekening sturen als ik mijn geboortedatum en BSN ingevuld had. Of ik dat alsnog maar wilde doen. Dat wilde ik niet, denkend aan de waarschuwing van de landelijke overheid. "Maar ons systeem is helemaal veilig", zei de vriendelijke dame van XYZ, die ongetwijfeld meer weet van zorgverlening dan van computersystemen. Ondanks haar geruststellende woorden voelde ik er niets voor. Ik geef mijn persoonlijke gegevens niet aan de glazenwasser en de tuinman, en ook niet aan de hulp in de huishouding.

Het gevolg: we kunnen geen contract afsluiten, want XYZ gebruikt een computerprogramma waar het invullen van geboortedatum en BSN verplicht is. Anders blokkeert het systeem. En dus kan die leuke jonge meid niet meer komen.  "Dat is bij de andere zorgverleners net zo", zei de dame. "Ze gebruiken allemaal zo'n soort programma."

De overheid subsidieert dus alleen maar mensen die de waarschuwing van diezelfde overheid in de wind slaan. Vreemd...

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief