WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Isabelle van Keulen bij KadD
Kortenhoef, wo 19 oktober 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het Isabelle van Keulen Ensemble brengt een ode aan de Argentijnse tango op 3 november ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Kunst aan de Dijk in Kortenhoef.

persbericht

Isabelle van Keulen Ensemble

Op 3 november viert Kunst aan de Dijk Kortenhoef in het Oude Kerkje haar 35-jarig jubileum met een speciale avond: het Isabelle van Keulen Ensemble brengt een ode aan de grootmeester van de Argentijnse tango: Astor Piazzolla (1921-1992).


Foto: Merlijn Doomernik

De tango lacht en huilt. Piazzolla's meeslepende melodieën en bloedstollende ritmes raken de ziel: zinnelijk en virtuoos. Het is daarom niet verwonderlijk dat zijn werk zo geliefd is bij het grote publiek. Het huwelijk van Maxima en Willem Alexander heeft uiteraard daar veel aan bijgedragen, maar het werk van Piazzolla heeft juist ook voor de muzikale fijnproever enorm veel te bieden. De beurtelings bezwerende, rauwe en subtiele klanktaal van de tango in de composities van Piazzolla laat niemand onberoerd.

De tango ontstond aan het eind van de 19e eeuw langs de oevers van de Río de la Plata in Argentinië en werd vooral gespeeld en gedanst in cafés, bordelen en opstraat. Deze meeslepende volksmuziek werd om die reden lang niet serieus genomen in de zogenaamde hoogstaande klassieke muziekwereld die zich afspeelde op elegante concertpodia. Piazzolla kreeg lange tijd in zijn geboorteland Argentinië zware kritiek te verduren. Zelfs zo dat hij overwoog de tango de rug toe te keren. Pas in Parijs door niemand minder dan de allerbeste muziekdocent uit de jaren vijftig, Nadia Boulanger, besefte Piazzolla dat zijn hart onlosmakelijk verbonden was met deze Argentijnse volksmuziek. Vanaf dat moment wijdde Piazzolla zijn leven aan het verfijnen, arrangeren en experimenteren met deze muzieksoort.

Isabelle van Keulen omarmde de tango maar zoals haar echtgenoot, contrabassist Rüdiger Ludwig bij de toelichting bij de cd schreef: ‘we waren er niet op uit om een musiceerwijze à la een straatmuzikant uit Argentinië te imiteren maar het geheel puur te benaderen vanuit de klassieke muziekcultuur in de ruimste zin van het woord.’ In de documentaire die werd gemaakt van de opname van de cd TANGO! bekent Isabelle van Keulen dat geregeld de tranen tijdens het musiceren over haar wangen liepen. En toch strandt de muziek, zoals ook in de dans, nooit in oncontroleerbare emotie en blijft helder en geraffineerd. Kunst aan de Dijk Kortenhoef verheugt zich haar 35-jarig bestaan te vieren met het optreden in het Oude Kerkje van deze klassieke topmuzikanten: Isabelle van Keulen (viool), Christian Gerber (bandoneon), Ulrike Payer (piano), Rüdiger Ludwig (contra-bas). Zij zullen de tango voor u opvoeren met haar schier oneindig aantal nuances en de vele schitterende details van Piazzolla’s zowel vervoerende als intieme composities. Een waar feest!

Het concert vindt plaats op donderdag 3 november 2016, aanvang 20:15 uur in het Oude Kerkje op de Kortenhoefsedijk dijk. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.kunstaandedijk.nl of via de vaste voorverkoopadressen: Wijnkoperij en Slijterij De Meenthof in Kortenhoef en Libris Boekhandel Voorhoeve in Hilversum.
Entree € 25,-. Voor donateurs van Kunst aan de Dijk Kortenhoef: € 21,- .De kerk is ongeplaceerd en open om 19:30 uur. Een drankje is in de prijs inbegrepen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief