Woensdag verweerde de CDA fractie zich tegen het voorstel van het college om vervuild water onder de nieuwbouw op het Knorr-terrein te laten zitten.
Vervuiling saneren
V.l.n.r. Erik Torsing (CDA), Jan Verbruggen (CDA), Dirk Vroegindewei (GL),
Stan Poels (GL), Gert zagt (DLP) en Alette Zandbergen (DLP).
Volgens het, in de commissie Ruimte en Economie, voorgestelde saneringsplan zou de grond schoongemaakt worden en voorzien van een leeflaag van een meter. Wat daarbij niet aangepakt wordt is vervuild grondwater met PAK's en PCB's dat op 15 meter diepte onder het complex zit. Erik Torsing (CDA) nam hier geen genoegen mee. Het vuile water laten zitten betekent dat tien percelen aankijken tegen beperkte gebruiksmogelijkheden. Bijvoorbeeld een kelder of een warmtepomp aanleggen wordt daardoor onmogelijk, aldus Torsing. Hij vond dat onverteerbaar om als rentmeester de vervuiling achter te laten voor de volgende generaties.
€ 5.000 per perceel
V.l.n.r. Mario Wouters (D66), Nanne Roosenschoon (D66), Martin Vuyk (VVD),
achter hem, niet zichtbaar, Sieta Vermeulen (VVD) en dan Ria Hennis en René Voigt (beiden DB).
Daarom riep hij het college en projectontwikkelaar Reshape op om het vervuilde grondwater wel aan te pakken en te verwijderen. In dat sterk verwoorde standpunt kreeg hij steun van de PvdA/GroenLinks en van DLP. Torsing, voortgekomen uit een geslacht van aannemers, schatte dat de sanering circa € 5.000 per perceel zou gaan kosten. Wethouder Theo Reijn bracht daar tegenin dat bemaling mogelijk juist verdere verspreiding van de vervuiling veroorzaakt. Niettemin was hij bereid om nog eens met Reshape te overleggen.
Stikstofplafond
Een tweede veel mistiger onderwerp over vervuiling met stikstof werd door Gert Zagt (DLP) aangedragen. Hij sprak de vrees uit dat de stikstof uit de verwarming en de auto's van de nieuwe bewoners een plafondwaarde zou overschrijden. Dat plafond geldt omdat de Oostelijke Vechtplassen beschermd worden. Hoe hoog dat plafond is en hoeveel Nieuw Loosdrecht er al tegenaan zit wist niemand. Evenmin of er nog voldoende ruimte in de stikstofbelasting zit om meer nieuwbouw te plegen, zoals bijvoorbeeld op Ter Sype. Wethouder Theo Reijn zal het antwoord geven voor de raad het bestemmingsplan vast stelt.
Helemaal geen antwoord kwam op de vraag van Martin Vuyk of er gevaar bestaat dat Reshape halverwege de bouw failliet zou kunnen gaan, waardoor de gemeente met een probleem wordt opgezadeld.
|