WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Rechtbank: Horstermeer Wint
Horstermeer, za 19 maart 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Republiek Horstermeer behaalde gisteren een klinkende overwinning op de Provincie- Waterschap-Natuurmonumenten lobby om het waterpeil vast te zetten op -3.45 NAP.

De rechter vernietigde het peilbesluit van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) waarin werd toegestaan om in (overwegend door Natuurmonumenten beheerde) delen van de polder de waterstand te verhogen met ca. vijftien centimeter. Het vernietigen van een, door een Waterschap genomen, peilbesluit door de rechter is een unicum. De bewoners van de polder claimen al jaren dat de handelwijze van Natuurmonumenten (het illegaal verhogen van de waterstand in delen van de polder) en het z.g. flexinele peilbesluit van AGV schade aan de fundering van de bebouwing toebrengt.


Jan Zwagerman

De trekker van het protest tegen de handelwijze van de AGV-Provincie-Natuurmonumenten lobby om het waterpeil te verhogen is Jan Zwagerman. Zwagerman strijd al jaren voor een correct beheer van de waterstand in de polder. Hij maakte indertijd een eigen plan voor de afwatering en waterberging in de polder onder de naam Weidemeren. In prof. Bart Schultz vonden de republiek en Zwagerman een kundige medestander. Schultz kent de speciale problematiek op zijn duimpje omdat hij daar indertijd diepgaand studie naar deed en internationaal als deskundige erkend wordt naar de problematiek van polders en water.


Prof. Bart Schultz

De rechtbank liet zich overtuigen dat het flexibele peil schade aan bebouwing veroorzaakt waar te weinig onderzoek naar is gedaan. Het Waterschap AGV stelt dat het verhoogde peil in delen van de polder al wordt toegepast en dat het peilbesluit daarom een legalisatie is van een bestaande situatie. De rechtbank vindt dat AGV meer onderzoek had moeten doen naar eventuele schade en het flexibele waterpeil. Zolang dat niet gebeurd is, moet het waterpeil in de hele polder op de Keur gehouden worden, ofwel op 3.45 meter beneden Nieuw Amsterdams Peil (NAP).

Tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam kan binnen de standaardperiode van zes weken beroep ingesteld worden bij de Raad van State. Het Waterschap AGV beraadt zich nog op het al dan niet instellen van beroep.

Stichting Funderingsschade?

Met deze uitspraak van de rechtbank in de hand kunnen 70 bewoners die schade hebben geleden, een schadevergoeding gaan eisen. Er wordt nu gedacht over de oprichting van een stichting waarin gezamenlijk de belangen van bewoners met schade aan de fundering worden ingebracht in eventuele claims en juridische procedures.

Dossier Horstermeer

bron
G&E
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief