WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Oppepper voor Recreatie
Wijdemeren, do 10 maart 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Meer samenwerking en meer investeringen zijn nodig om toerisme en recreatie in Wijdemeren te bevorderen en met name Loosdrecht te revitaliseren.

persbericht

Ondernemers presenteren gebiedsvisie Loosdrechts Plassengebied

“Er is meer samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid nodig, er dienen meer bestedingen in recreatie, toerisme, beleving en natte top-natuur plaats te vinden en er dienen initiatieven te komen om het culturele erfgoed, zoals kastelen en buitenplaatsen, optimaal tot hun recht te laten komen.”

Dat is kort en krachtig de hoofdboodschap in de gebiedsvisie Loosdrechts Plassengebied, waaraan (recreatie)ondernemers het afgelopen half jaar hard gewerkt hebben onder leiding van bureaucombinatie Vrolijks/ZKA. Met de overhandiging van het eerste exemplaar van de gebiedsvisie door Peter op de Beek (voorzitter Toeristisch Platform Wijdemeren) aan Cees Loggen, Gedeputeerde Noord-Holland voor waterrecreatie en Martijn Smit als voorzitter van het Plassenschap werd op maandagavond 7 maart door de ondernemers in een volle raadszaal van het gemeentehuis van Loosdrecht een nieuwe fase enthousiast ingeluid.

Onvoldoende vitaal en toekomstbestendig

De recreatiesector is met 80 miljoen aan directe bestedingen en 1.000 banen een zeer belangrijke economische pijler om de kwaliteiten van het Loosdrechts Plassengebied in stand te houden en waar mogelijk te verbeteren. In de visie geven de ondernemers aan dat het bestaande bedrijfsaanbod onvoldoende vitaal en toekomstbestendig is om aan de steeds sneller veranderende vraag te voldoen. Maar er worden ook kansen geschetst, door meer in te zetten op andere doelgroepen uit bijvoorbeeld de Metropoolregio Amsterdam. Om bestaande recreanten vast te houden en nieuwe doelgroepen te verleiden naar het gebied te komen, is aanpassing en doorontwikkeling van het (bestaande) aanbod noodzakelijk.

Kansen

De ondernemers zien mogelijkheden om de directe bestedingen duurzaam te laten groeien naar 120 miljoen (2025) door te werken aan transformatie van bestaande ondernemersconcepten en het wegnemen van bereikbaarheidsproblemen. In de ondernemersvisie zijn als kansrijke ontwikkelingen om het Loosdrechts Plassengebied zijn aantrekkingskracht terug te geven benoemd: Het realiseren van een iconisch leisure-eiland, het streven naar aantrekkelijke dijken rond de plassen met hoge belevingswaarde en het positioneren van het gebied als nummer 1 instapgebied voor de waterrecreatie. Een belangrijke doelstelling is voorts het creëren en promoten van een relaxed vrijetijdslandschap voor het kortverblijf voor binnenkomend toerisme en voor de sloepenvaart, de groeimarkt binnen de watersport. Met ‘lef en stijl’ kan de economische impact vergroot en een (financiële) basis gelegd worden voor de opgaven in het gebied.

Samenwerking

De ondernemers en de vertegenwoordigers van de branchepartijen HISWA, RECRON en het Watersportverbond zien het aanstellen van een gebiedsloods, om ondernemersplannen en projecten te begeleiden en te faciliteren, als één van de eerste stappen om te komen tot een succesvolle uitvoering van de visie. Op de Beek: “Steun vanuit de overheid, specifiek de gemeenten Wijdemeren, Stichtse Vecht en de Provincie N-Holland, is daarbij onontbeerlijk.”
De recreatievisie zal de komende maanden ook gebruikt worden in de gesprekken met ‘natuur en water’ in het kader van het op te stellen Masterplan Oostelijke Vechtplassen voor de integrale beheer- en ontwikkelopgaven in het gebied.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief