ingezonden brieven
Na een aantal keren geen toegang kunnen krijgen voor mijn aangiftes lukte het afgelopen maandagmiddag plotseling wel. Direct aan de slag en mijn aangifte was, na een halfuurtje, bijna ingevuld tot er een pop-up verscheen dat er een storing was opgetreden en dat waarschijnlijk niet alle gegevens waren geregistreerd. U raadt het wellicht al.
Na opnieuw inloggen bleek dat er geen enkel ingevoerd gegeven was geregistreerd! Kortom wat extra controles, na het invoeren kunnen geen kwaad. Nog even en ik ga mijn aangifte weer invullen op papier en per postduif verzenden.
Peter van Mameren
's-Graveland
Ik kreeg een nota van mijn ziektekostenverzekeraar. Omdat mijn eigen risico nog niet opgebruikt is, stonden daar twee te betalen bedragen op. Het ene bedrag begreep ik. Dat was voor medicijnen die ik ophaalde. Maar er stond ook € 6,33 op. Waar kwam dat vandaan? Ik had toch niet nog wat anders gekregen of opgehaald. Ik wilde graag weten waarvoor die € 6,33 was. De lastige weg is inloggen op de website van je zorgverzekering met een gebruikersnaam en wachtwoord die je niet uit je hoofd kent, omdat je hem één keer per jaar gebruikt. De gemakkelijke weg is even bellen. Dat deed ik dus.
De telefoon werd razendsnel opgenomen en ik werd geholpen door een zeer vriendelijke behulpzame meneer. Hij legde mij uit dat het op 1 januari allemaal anders is geworden. Minister Edith Schippers besloot dat alles anders moest. Weg met de oude zes euro uitlegkosten, lang leve de nieuwe zes euro uitgiftetarief. De helpdeskmedewerker opende nieuwe vergezichten voor mij op de wondere wereld van de ziektekosten.
Voor 1 januari betaalde je zes euro voor de (meestal ongewenste) uitleg bij een medicijn. Nu betaal je die oude zes euro niet meer, maar je betaalt nu het nieuwe zes euro uitgiftetarief (voor ieder medicijn dat je ophaalt) waarmee de apotheker zijn winkel draaiend houdt. (Kennelijk zit er geen marge meer op medicijnen.)
Althans, zes euro als het geen avond of weekend is. Heb je de pech om in het weekend medicijnen nodig te hebben, dan betaal je de hoofdprijs, zo vertelde hij mij. Hij had onlangs zelf dertig euro uitgiftetarief betaald voor een doosje goedkope pillen die hij op zaterdagmiddag nodig had. "Maar," zo ging hij verder, "ik had gisteren iemand aan de lijn over die zes euro uitgiftetarief die een doosje met 5 pillen van 33 cent nodig had." Medicijnen 1,65, uitgiftetarief 6,33. De apotheek kan er ook niets aan doen. De minister bedacht het zo.
Wat is de moraal van dit verhaal? Haal medicijnen niet stuk voor stuk op, want dat kost zes euro per keer. En laat u niet afschepen met een te kleine voorraad van een medicijn dat u langdurig nodig heeft, want dat is kassa. En probeer medicijnen ophalen in het weekend te voorkomen.
Rik Jungmann
Kortenhoef
PS. Misschien een idee voor de bakker? Twee euro uitgiftetarief voor een broodje?
|