WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio-lezing Kortenhoef
Kortenhoef, wo 4 mei 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 8 mei wordt in Kortenhoef een lezing gegeven door Jannah Loontjens, schrijver, dichter, filosoof, met als titel Twijfel en Keuze in literatuur en leven.

persbericht

Nescio lezing annex Koffieconcert

Op zondag 8 mei organiseert de OSG in samenwerking met VUvereniging een lezing door Jannah Loontjens, schrijver, dichter, filosoof, met als titel Twijfel en Keuze in literatuur en leven.

Jannah geeft de volgende toelichting op haar lezing:

“We leven in een tijd waarin veel wordt getwijfeld, over hoe te leven, hoe met tijd om te gaan, over de balans tussen ontspanning en inspanning. We twijfelen over liefde, over werk, over vriendschap, over oprechtheid naar onszelf en de ander: zeggen we wat we denken of willen we vooral dat de ander het met ons eens is? In mijn roman Misschien wel niet was dergelijke onzekerheid een van de belangrijke onderwerpen. Ik zal aan de hand van dit boek onze twijfelende tijdgeest belichten.
Daarnaast zal ik ingaan op hoe schrijvers veelal omgaan met twijfel. In mijn essayboek Mijn leven is mooier dan literatuur laat ik zien dat onzekerheid en aarzeling een inherent onderdeel vormen van het schrijfproces. Sommige schrijvers laten zich door twijfel verlammen, zij kunnen al eindeloos peinzen over de eerste zin van een te schrijven tekst. Andere schrijvers gebruiken de zelfreflectie die twijfel met zich meebrengt als onderwerp van hun schrijven. Het is dit inzetten van de twijfel als een bron van filosofische gedachte die ik uiteindelijk wil benadrukken”.

Jannah Loontjens (Kopenhagen 1974) studeerde filosofie, maar publiceert op een veel breder terrein. In 2002 debuteerde ze met een dichtbundel, ‘Varianten van het nu’. Inmiddels heeft ze behalve drie dichtbundels ook drie romans op haar naam staan. In ‘Veel geluk’ (2007) verwerkte ze haar ervaringen als kind van hippie-ouders. ‘Misschien wel niet’ (2014) komt vandaag uitgebreid aan de orde, evenals haar essaybundel ‘Mijn leven is mooier dan literatuur’. Zie: www.jannahloontjens.nl

Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door Annoesjka Cabo, viool en Bas Verheijden, vleugel. Zij zullen de volgende werken ten gehore brengen:

Voor de lezing:

W.A. Mozart Sonate KV 304
- Allegro
- Tempo di Menuetto
J. Massenet Méditation uit “Thaïs”

En na de lezing:

C. Chaminade Thème Varié Opus 89 (piano solo)

C. Franck Sonate in A
- twee delen

Annoesjka Cabo speelde 15 jaar in de Omroeporkesten en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zij studeerde bij Michel François, Lex Korff de Gidts en Coosje Wijzenbeek. Verder volgde Annoesjka masterclasses bij Victor Liberman (Utrecht), Boris Kushnir (Wenen) en Ton Hartsuiker (Amsterdam) .Tot 2015 was Annoesjka violiste van Duo Sans Souci. Met dit Duo gaf zij meer dan 400 concerten in binnen- en buitenland. Duo Sans Souci heeft vier CD’s uitgebracht, die nog regelmatig op de Nederlandse radio te horen zijn.
Annoesjka heeft haar eigen vioolschool in Driebergen. Jaarlijks organiseert zij een zomermuziekweek in Frankrijk voor kinderen tussen de 11 en 18 jaar, gericht op klankontwikkeling en samenspel. Annoesjka Cabo treedt op in verschillende kamermuziekformaties. Onder de naam Cabo & Co organiseert zij ook muziek bij evenementen en concerten op maat, zowel op grote als op kleine locaties. Zie ook:www.annoesjkacabo.com

Bas Verheijden studeerde in 1999 met onderscheiding af aan het Conservatorium van Amsterdam. Hierna werd hij als eerste Nederlander ooit aangenomen aan de Accademia Pianistica incontri col Maestro. In 2001 mocht hij een week lang een masterclass volgen bij Maria João Pires. De Avro maakte hiervan een documentaire. In 1992 won Bas Verheijden het Prinses Christina Concours en in 1997 was hij winnaar van de 2e prijs en de persprijs op het Internationale Muziekconcours Scheveningen voor piano. Verheijden vestigde in 2000 zijn naam door op dertien achtereenvolgende dagen Rachmaninovs Pianoconcert No 3 uit te voeren met het Nederlands Studenten Orkest onder leiding van Roland Kieft. Naast het solorepertoire heeft Bas Verheijden een grote passie voor zijn pianotrio The Atlantic Trio. In opdracht van Tijl Beckand (Tiende van Tijl) stonden zij in het middelpunt van een opname- project van het complete teruggevonden werk van Luikse overgrootvader Charles Beckand. Bij Aangenaam Klassiek 2015 verscheen als cadeau de cd ©BECKAND met deze opnames. Van deze cd werden inmiddels meer dan 40.000 exemplaren verkocht. In november 2015 verscheen bij het label Quintone de cd “Le Salon de Chausson” van The Atlantic Trio met daarop onbekende pianotrio’s van Chaminade en Chausson. In Trouw en Luister kreeg deze cd lovende recensies. Zie ook: www.basverheijden.com

Waar: Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Aanvang: 11.00 uur
Entree:€ 8,00 kinderen vrije toegang.

De volgende Nescio-lezing is op 19 juni a.s. en zal worden gehouden door Rabbijn Hannah Nathans. Onderwerp is Twijfel & keuze in het Joodse geloof. Voor het concert zorgen Saartje Schrage, fluit en Susanna Herre, theorbe.
Zie voor verdere info over de OSG: www.osg-kortenhoef.nl

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten? Geef dan uw naam en e-mailadres op bij uitgang van de kerk.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

Comité 4 en 5 mei
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief